Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen licht vuurwerk onveilig, inspectie start breed onderzoek

Partijen licht vuurwerk onveilig, inspectie start breed onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Bij een test naar licht vuurwerk is een groot deel onveilig of van slechte kwaliteit gebleken, meldt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die het zogeheten F1-vuurwerk onder de loep nam. Van het onderzochte materiaal was ruim de helft gevaarlijk en de verpakkingen van ongeveer een vijfde onduidelijk.

Het onderzoek is niet representatief voor heel het land, omdat het zich specifiek richtte op verkooppunten waarover signalen bestonden dat niet alles in orde was. Daarom gaat het ILT hetzelfde onderzoek landelijk herhalen. Dat moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.

Onder meer sterretjes, knalerwten en kleine fonteinen vallen onder F1-vuurwerk. Dit soort "fop- en schertsvuurwerk" mag het hele jaar verkocht worden aan iedereen ouder dan 12 jaar. Tijdens de test trof men onder meer vuurwerkpotjes aan die omvielen of brandend materiaal verder dan 1 meter verspreidden.

Het gevaarlijke vuurwerk is direct van de markt gehaald. Het onduidelijke vuurwerk mag na aanpassingen wel op de markt blijven.

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geeft het onderzoek reden tot actie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt het "een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is".

Vuurwerk van deze categorie valt niet onder het vuurwerkverbod dat voor deze jaarwisseling geldt. Dat verbod geldt om de zorg te ontlasten, die vanwege de coronacrisis zwaar onder druk staat.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden