Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen kritisch over gebruik gsm-zendgegevens tegen corona

Partijen kritisch over gebruik gsm-zendgegevens tegen corona

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer wordt kritisch gereageerd op een noodwet van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) om het RIVM toestemming te geven om geanonimiseerde gegevens van telecomzendmasten te gebruiken in de strijd tegen het coronavirus.

Frank Futselaar van de SP heeft "twijfels over het doel" van de noodwet. Hij vraagt zich ook af of het wel effectief is. Met de gegevens zou het RIVM kunnen bepalen of maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus versoepeld dan wel verscherpt moeten worden.

GroenLinks heeft nog "heel veel vragen", zegt Kathalijne Buitenweg. Ze vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van de noodwet. "Welke conclusies kun je uit die gegevens trekken?" Ze maakt zich ook zorgen over de verzamelde data. "Ik ben niet zeker dat we dit kunnen steunen."

Noodwet voor een jaar

Maar niet alleen de oppositie ook in de coalitie staat niet iedereen te juichen over de wet. "Een overheid die van elke Nederlander met een smartphone weet waar die geweest is gaat ver. Heel ver. Waarom dit nodig is blijft echter vaag. Dat moet het kabinet precies duidelijk maken", twitterde Kees Verhoeven van D66.

De noodwet geldt voor een jaar. Dat vindt Eppo Bruins (ChristenUnie) veel te lang. In de Telegraaf pleit hij voor drie maanden. "Het zal vast nuttig en nodig zijn. Maar voor mij blijft deze situatie het tijdelijke abnormaal en niet het nieuwe normaal." Ook GroenLinks en SP vinden een jaar te lang.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kijkt nog naar het wetsvoorstel van het kabinet.

Meer uit Politiek

Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

13 minuten geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

46 minuten geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.

4 uur geleden
Zuid-Holland roept OM op onderzoek te doen naar Chemours

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland roept het Openbaar Ministerie op om strafrechtelijk onderzoek te doen naar chemiebedrijf Chemours. Volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) is dat een logische vervolgstap na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen Chemours hebben aangespannen. De rechter bepaalde woensdag in een tussenvonnis dat Chemours (en voorloper DuPont) aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door PFAS-uitstoot is ontstaan in de vier gemeenten.

5 uur geleden
Ik had geen jeugd door toeslagenschandaal, vertelt gedupeerde

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal verziekte de jeugd van Milton Moreira Moreno. Al op 14-jarige leeftijd ging hij aan het werk om zijn moeder, die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur was bestempeld, te helpen rondkomen. Het maakte hem een man met verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook met "schade, een rugtas", verklaarde hij voor de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

5 uur geleden
Flitsbezorging door jongeren onder 16 zeer binnenkort verboden

DEN HAAG (ANP) - "Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

6 uur geleden