
Partijen kritisch op voordracht PVV'er Bosma als Kamervoorzitter
DEN HAAG (ANP) - Voornamelijk progressieve en linkse partijen zijn zeer kritisch over Martin Bosma als mogelijke Tweede Kamervoorzitter. De PVV'er heeft zich samen met Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) kandidaat gesteld om de vertrokken Vera Bergkamp (D66) op te volgen. In een debat over de voorzittersverkiezing trekken partijen de geloofwaardigheid van Bosma in twijfel, omdat zijn partij zich jarenlang negatief heeft uitgelaten over onder meer de rechterlijke macht en het parlement. Bosma nam daar nooit afstand van.
De Tweede Kamer kiest later donderdag tussen de twee kandidaten. Dat gebeurt in een individuele, geheime stemming door 150 Kamerleden.
D66-Kamerlid Joost Sneller noemt Bosma "niet geloofwaardig" als Kamervoorzitter en typeert hem als "iemand die hier in Nederland het wantrouwen in democratische instituties aanwakkert". Ook VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wees op Bosma's acties als Kamerlid. "Neemt Bosma afstand van de kwalificatie dat dit een nepparlement is", vroeg ze. Volgens Michon-Derkzen uiten beide kandidaten zich "stevig" op sociale media. "Stop daar dan mee."
Eerdere motie
Ook Volt, DENK, GroenLinks-PvdA denken niet dat Bosma vanwege zijn achtergrond en uitingen als Kamerlid de juiste persoon is om deze belangrijke functie voor het parlement te vervullen.
Partijen wezen daarnaast op een eerdere motie en een amendement die de PVV steunde, waarin ervoor werd gepleit dat de Kamervoorzitter altijd een lid van de oppositie moet zijn. Onder meer SP en D66 vinden dat inconsistent met de kandidatuur van Bosma, gezien de PVV na haar verkiezingswinst afstevent op regeringsdeelname. Zowel de motie als het amendement behaalden overigens geen meerderheid in de Kamer.
"Eigenlijk kiezen we als Kamer deze voorzitter op het moment dat partijen nog in onderhandeling zijn met elkaar en de vraag is of je dan over een coalitie- of oppositiekandidaat kan spreken", reageerde Gidi Markuszower (PVV) toen Sandra Beckerman (SP) hem confronteerde met de eerdergenoemde motie. Daarnaast zei Markuszower dat zijn partij wel veel ervaring heeft in de oppositie, wat met gelach werd ontvangen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden