Partijen: 'constructieve' onderwijsonderhandeling wordt vervolgd
DEN HAAG (ANP) - De coalitie en het zogenoemde monsterverbond van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 praten later door over de onderwijsbezuinigingen. De onderwijsspecialisten van de partijen gingen donderdag weer met elkaar om tafel, maar van een doorbraak was nog geen sprake. Afwijken van het regeerakkoord door bijvoorbeeld het eigen risico minder te verlagen is "nu nog niet aan de orde", zei BBB-Kamerlid Claudia van Zanten na afloop.
Naast de onderwijswoordvoerders van de fracties schoven ook ambtenaren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan. Zij gaan zich buigen over de effecten van de maatregelen van de oppositiepartijen. D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 zijn met een plan gekomen om 1,3 miljard euro van de 2 miljard aan voorgestelde bezuinigingen van tafel te halen. Maar, benadrukte D66'er Jan Paternotte, "Het gaat om groot geld." Er is dan ook nog veel werk te doen.
Zowel Van Zanten als Paternotte sprak van een goed gesprek. "De coalitie heeft ons natuurlijk niet voor niets uitgenodigd", zei Paternotte. Maar een "enorme brug over de kloof" is nog niet geslagen, benadrukte hij. Ook Joost Eerdmans (JA21) was positief. "Er komt een vervolg." Vrijdagmiddag is het huiswerk van de OCW-ambtenaren naar verwachting af. Volgens Eerdmans wordt dit weekeinde of op maandag weer doorgepraat. Volgende week stemt de Kamer over de onderwijsbegroting.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) deelt de zorgen over de politieke onrust in Frankrijk. Het land staat voor een "gigantische" opgave om de overheidsfinanciën te verbeteren, maar daar lijkt met de dreigende val van het kabinet weinig van terecht te komen, ziet ook Heinen.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil ook kijken naar maatregelen om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen, zegt partijleider Frans Timmermans. Zijn fractie omarmt het hele rapport van de staatscommissie over bevolkingsgroei en dat is "nieuw" en een "koerswijziging". Volgens de VVD blijft het nieuwe geluid dat Timmermans aankondigde juist uit.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de BBB wil meer concrete stikstofmaatregelen zien van haar eigen minister Femke Wiersma (Landbouw). Zij presenteerde vrijdag haar alternatieve stikstofplannen, nadat zij de gebiedsaanpak van haar voorganger Christianne van der Wal (VVD) had stopgezet. Wiersma benadrukte dat het ging om hoofdlijnen die verder besproken moeten worden met de sector.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Senna Maatoug wordt de nieuwe wethouder voor mobiliteit, klimaat en energie in de gemeente Utrecht. De 35-jarige Maatoug, die momenteel voor GroenLinks-PvdA in de Tweede Kamer zit, maakt nog deze maand de overstap naar de lokale politiek. Ze wordt op donderdag 12 december officieel voorgedragen en benoemd als wethouder. Daarmee volgt ze haar partijgenoot van GroenLinks Lot van Hooijdonk op, die begin november besloot na ruim tien jaar te stoppen als wethouder in Utrecht.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen verwachten woensdag een nieuw voorstel te kunnen doen over de onderwijsbezuinigingen aan het 'monsterverbond' van oppositiepartijen, meldde Geert Wilders na een overleg met de partijleiders van VVD, NSC en BBB. "Maar ik ga u niet zeggen wat daar in staat, dat is niet onderhandelen", aldus de PVV-leider. De coalitie zet nog "de puntjes op de i" van het voorstel en legt dit daarna voor aan het verbond van D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een nationale richtlijn moet duidelijk maken hoeveel tijd achter een scherm verantwoord is voor verschillende leeftijden. Zo'n richtlijn voor "schermtijd" moet ook in een bijsluiter staan die bij de verkoop van digitale apparaten wordt meegegeven, vindt de Tweede Kamer. Moties met deze twee verzoeken kregen dinsdag steun van een meerderheid.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet met een plan komen om alle leerlingen van groep 8 dezelfde doorstroomtoets te laten maken, vindt een Kamermeerderheid. Nu kunnen basisscholen nog kiezen uit zes toetsen en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) noemde het vorige week bij een debat "geen optie" om terug te gaan naar één. Ze benadrukte dat op verzoek van het onderwijsveld en de Tweede Kamer zelf doorstroomtoetsen van verschillende aanbieders zijn.
19 uur geleden