
Partijen botsen in radiodebat over klassieke thema's
DEN HAAG (ANP) - In de Oude Zaal van de Tweede Kamer troffen de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten elkaar vrijdag voor het eerst allemaal in deze verkiezingscampagne. Tijdens het NOS-debat op NPO Radio 1 kwamen onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs, veiligheid, integratie en financiën aan bod.
Sigrid Kaag (D66) trof onder anderen Geert Wilders van de PVV, over het onderwerp klimaat. Wilders confronteerde minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de vele kilometers die zij als bewindsvrouw heeft gevlogen. "Dat heb ik gedaan voor ons land", wierp Kaag tegen. Zij noemde Wilders "een beetje een klimaatontkenner".
Kaag kreeg het ook aan de stok met CDA'er Wopke Hoekstra. Die sprak zich uit over het drugsstandpunt van D66 om softdrugs te reguleren, dat hij "ontwapenend naïef" noemt. Veel Nederlandse drugs zouden volgens Hoekstra alsnog naar het buitenland gaan. Kaag op haar beurt vindt het CDA naïef, omdat hard beleid tegen drugs volgens haar niet werkt. De Amerikaanse 'oorlog tegen drugs' heeft gefaald volgens haar.
Azarkan
Wilders botste bovendien hard met DENK-leider Farid Azarkan, met wie hij sprak over de islam en integratie. Volgens Wilders ontstaan veel problemen in de samenleving door niet-Westerse immigranten, maar Azarkan vindt dat hij hiermee "haat zaait tegen moslims". De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen hield zich tijdens het verbale wapengekletter van Wilders en Azarkan afzijdig.
SP-leider Lilian Marijnissen viel de huidige premier en VVD-leider Mark Rutte, wiens eerste debat het deze campagne was, hard aan op de toeslagenaffaire. Volgens haar is het vertrouwen in de overheid ernstig geschaad door de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Zij denkt dat de politici die de afgelopen jaren aan het roer stonden, zoals Rutte, bijdragen aan de oplossing. "Ik denk niet dat je een pyromaan moet vragen een brand te blussen."
Aanstaande zondag staan VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks weer tegenover elkaar in het RTL-debat. De selectie voor partijen is gemaakt op basis van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de prognose van de Peilingwijzer. Deze politieke krachtmeting wordt gepresenteerd door RTL-presentatoren Frits Wester en Jetske Schrijver.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
8 uur geleden