Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen botsen in radiodebat over klassieke thema's

Partijen botsen in radiodebat over klassieke thema's

DEN HAAG (ANP) - In de Oude Zaal van de Tweede Kamer troffen de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten elkaar vrijdag voor het eerst allemaal in deze verkiezingscampagne. Tijdens het NOS-debat op NPO Radio 1 kwamen onder meer de gezondheidszorg, het onderwijs, veiligheid, integratie en financiën aan bod.

Sigrid Kaag (D66) trof onder anderen Geert Wilders van de PVV, over het onderwerp klimaat. Wilders confronteerde minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met de vele kilometers die zij als bewindsvrouw heeft gevlogen. "Dat heb ik gedaan voor ons land", wierp Kaag tegen. Zij noemde Wilders "een beetje een klimaatontkenner".

Kaag kreeg het ook aan de stok met CDA'er Wopke Hoekstra. Die sprak zich uit over het drugsstandpunt van D66 om softdrugs te reguleren, dat hij "ontwapenend naïef" noemt. Veel Nederlandse drugs zouden volgens Hoekstra alsnog naar het buitenland gaan. Kaag op haar beurt vindt het CDA naïef, omdat hard beleid tegen drugs volgens haar niet werkt. De Amerikaanse 'oorlog tegen drugs' heeft gefaald volgens haar.

Azarkan

Wilders botste bovendien hard met DENK-leider Farid Azarkan, met wie hij sprak over de islam en integratie. Volgens Wilders ontstaan veel problemen in de samenleving door niet-Westerse immigranten, maar Azarkan vindt dat hij hiermee "haat zaait tegen moslims". De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen hield zich tijdens het verbale wapengekletter van Wilders en Azarkan afzijdig.

SP-leider Lilian Marijnissen viel de huidige premier en VVD-leider Mark Rutte, wiens eerste debat het deze campagne was, hard aan op de toeslagenaffaire. Volgens haar is het vertrouwen in de overheid ernstig geschaad door de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Zij denkt dat de politici die de afgelopen jaren aan het roer stonden, zoals Rutte, bijdragen aan de oplossing. "Ik denk niet dat je een pyromaan moet vragen een brand te blussen."

Aanstaande zondag staan VVD, PVV, CDA, D66, SP en GroenLinks weer tegenover elkaar in het RTL-debat. De selectie voor partijen is gemaakt op basis van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer en de prognose van de Peilingwijzer. Deze politieke krachtmeting wordt gepresenteerd door RTL-presentatoren Frits Wester en Jetske Schrijver.

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

9 uur geleden
Bruins Slot juicht draai Wilders over steun Oekraïne toe

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt het positief dat Geert Wilders de deur op een kier heeft gezet waar het gaat over wapensteun aan Oekraïne, zei ze in het praatprogramma Buitenhof. De radicaal-rechtse politicus was hier tot voor kort een tegenstander van, omdat hij vond dat wapens behouden moeten blijven voor de eigen krijgsmacht. Zaterdag schreef Wilders op het sociale medium X dat zijn partij de PVV bereid is "om over iedere vorm van hulp te praten".

19 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

1 dag geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

2 dagen geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden