Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partijen boos over manier van aanwijzen Hamer als informateur

Partijen boos over manier van aanwijzen Hamer als informateur

DEN HAAG (ANP) - De rechtse partijen PVV en JA21 zijn niet te spreken over het feit dat de naam van SER-voorzitter Mariëtte Hamer als nieuwe informateur al rondgaat. Hamer is nog niet officieel als informateur benoemd, en de oppositiepartijen zelf zijn hierover niet geïnformeerd, stellen partijleiders Geert Wilders en Joost Eerdmans. Zij vinden het niet democratisch dat dit met een aantal partijen al besloten is.

Volgens Eerdmans is zo'n deal niet te rijmen met het voornemen van de politiek om tot een nieuwe bestuurscultuur te komen. Wilders zegt dat het gesprek over hoe de formatie nu verdergaat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer moet worden gevoerd, en niet in achterkamertjes.

VVD-leider Mark Rutte zei aan het begin van het debat dat hij samen met D66 (de twee grootste partijen) voornemens is de naam van Hamer voor te dragen als informateur. De manier waarop dit is gegaan is niet ondemocratisch, vindt Rutte. Sinds de Koning geen rol meer speelt bij het formatieproces, is het normaal om af te tasten of er steun is voor een bepaalde informateur. "Er gebeurt hier volgens mij niets vreemds", zei Rutte. "Het kan niet anders."

Ook DENK-leider Farid Azarkan was ontstemd over de houding van Rutte. De VVD-leider benadrukte in een recent interview dat het politieke debat vooral in alle openheid en in de Tweede Kamer moet worden gevoerd. "Maar hij komt nu al met het resultaat", zegt Azarkan.

Hamer zal als nieuwe informateur moeten kijken met welke partijen een regeringscoalitie te vormen is. Zij volgt Herman Tjeenk Willink (ook PvdA) op, over wiens rapport woensdag wordt gedebatteerd.

Meer uit Politiek

Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

2 uur geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

2 uur geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

1 dag geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

1 dag geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

1 dag geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

2 dagen geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 dagen geleden