Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij voor de Dieren wil praten over regeringsdeelname

Partij voor de Dieren wil praten over regeringsdeelname

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren is bereid na de verkiezingen te praten over regeringsdeelname, zei partijleider Esther Ouwehand in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Daarmee breekt ze met de koers van haar voorganger en oprichter van de partij, Marianne Thieme.

Volgens een peiling van Nieuwsuur wil 60 procent van de achterban dat de partij gaat meeregeren. "Dat vind ik hoopgevend, want ik hoop ook dat de Partij voor de Dieren kan meedoen", reageerde Ouwehand. Maar dan moet de koers van zo'n kabinet wel verlegd worden naar "groen, het oplossen van de klimaatcrisis en een einde van de bio-industrie".

Ouwehand ziet coalitiedeelname met linkse partijen. Ze gaf aan met GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en BIJ1 te willen praten. Mogelijk kan Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt ook meedoen, zei ze. "Maar dat moet hij nog bewijzen."

Macht niet het doel

De partij heeft in haar 20-jarig bestaan nooit meegeregeerd. In een aantal steden neemt de Partij voor de Dieren inmiddels wel deel aan het bestuur. "Voor de Partij voor de Dieren is macht nooit een doel op zich en dat zal het ook nooit worden", benadrukte Ouwehand.

De partij kende een paar maanden voor de verkiezingen een grote crisis. Er was een ruzie tussen Ouwehand en het partijbestuur over de professionalisering van de partij. Ook zag het bestuur niets in meebesturen, aldus Ouwehand. Uiteindelijk won Ouwehand de interne strijd.

Dat conflict lijkt nog niet helemaal uit de lucht. Het werd in de uitzending duidelijk dat de relatie tussen Ouwehand en Niko Koffeman, de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, nog niet is hersteld. Koffeman is een van de oprichters van de partij. Sinds de ruzie is er nog geen contact geweest tussen beide fractievoorzitters, aldus Nieuwsuur.

Meer uit Politiek

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

5 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

2 dagen geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

2 dagen geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

2 dagen geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

2 dagen geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

3 dagen geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 dagen geleden