Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij voor de Dieren stelt radicaal ander Nederland voor

Partij voor de Dieren stelt radicaal ander Nederland voor

DEN HAAG (ANP) - Een inkrimping van de veehouderij van minimaal 75 procent, zorgen dat Nederland uiterlijk in 2030 geen broeikasgassen meer uitstoot en dierenrechten in de Grondwet. Het zijn enkele van de voorstellen waarmee de Partij voor de Dieren Nederland flink wil veranderen.

De partij presenteert zaterdag haar nieuwe programma, en zet daarbij hoog in. Aan de bio-industrie moet een einde komen, iets wat de PvdD al langer bepleit. Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook voor de gezondheid van de mens. De partij waarschuwt al langer voor de risico's van intensieve veehouderij en ziet haar gelijk bewezen door de coronacrisis. Wetenschappers hebben sterke aanwijzingen dat het virus zijn oorsprong heeft in dieren.

"Wetenschappers waarschuwen hier al langer voor: 75 procent van de nieuwe infectieziekten die de gezondheid van de mens bedreigen, is een zoönose", zegt de partij, doelend op infectieziektes die van dier op mens kunnen overgaan. "Een veiliger wereld voor dieren is een veiliger wereld voor mensen."

De partij wil dierenrechten in de grondwet verankeren, de import en verkoop van bont verbieden en zwaardere straffen voor dierenmishandeling. Voor veroordeelde dierenbeulen moet er een levenslang houdverbod komen.

Ook op andere vlakken wil de partij het radicaal anders. Nederland moet in 2030 geheel klimaatneutraal zijn, de huidige doelstelling is om dat in 2050 te bereiken. Het maximale aantal vliegbewegingen moet naar 300.000 in 2030, waar dat er nu nog 500.000 zijn. Met een progressieve vliegbelasting worden mensen die vaak vliegen, zwaarder belast per ticket. Voor vervuilende sectoren moet er een "forse" CO2-belasting komen. Reclames voor fossiele producten worden verboden.

De partij wil ook af van de "verslaving aan economische groei". "Niet groei moet het doel zijn, maar welzijn van mens en planeet." Het laagste tarief van de inkomstenbelasting gaat omlaag, het minimumloon omhoog naar 14 euro per uur en er moet een grote proef worden opgestart naar een basisinkomen. Dat kan "onder de juiste randvoorwaarden inkomenszekerheid bieden en de positie van werknemers versterken".

Meer uit Politiek

Oppositie: coalitie duikt voor debat over rol Rutte in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil dat de coalitiefracties kleur bekennen over het politieke lot van premier Mark Rutte na de harde oordelen van de parlementaire enquêtecommissie over zijn rol in het Groningse gasdossier. Vanuit de oppositiebanken wordt, soms expliciet, voorgesorteerd op het vertrek van de premier. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gaven hierover nog geen oordeel, tot frustratie van veel andere partijen.

34 minuten geleden
Excuses ChristenUnie-leider Bikker voor rol partij in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker heeft in het debat over de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen excuses aangeboden voor de rol die haar partij in dit dossier heeft gespeeld. Zij erkent dat er grote fouten zijn gemaakt, ook in de jaren sinds 2017 waarin de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid droeg.

58 minuten geleden
Linkse partijen willen harde aanpak oliebedrijven om 'Groningen'

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".

3 uur geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

3 uur geleden
Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren op zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde. Verschillende partijen zeggen expliciet dat Rutte moet opstappen.

4 uur geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

5 uur geleden
Groningen wil 3 miljard voor landelijk gebied

GRONINGEN (ANP) - Groningen zegt ruim 3 miljard euro van de rijksoverheid nodig te hebben om de plannen voor het landelijk gebied in de provincie te realiseren. Doel is toe te groeien naar een duurzaam en toekomst- en klimaatbestendig landelijk gebied met perspectief voor landbouwers en andere ondernemers. Ook inwoners moeten zich erin kunnen vinden.

5 uur geleden