Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij voor de Dieren stelt radicaal ander Nederland voor

Partij voor de Dieren stelt radicaal ander Nederland voor

DEN HAAG (ANP) - Een inkrimping van de veehouderij van minimaal 75 procent, zorgen dat Nederland uiterlijk in 2030 geen broeikasgassen meer uitstoot en dierenrechten in de Grondwet. Het zijn enkele van de voorstellen waarmee de Partij voor de Dieren Nederland flink wil veranderen.

De partij presenteert zaterdag haar nieuwe programma, en zet daarbij hoog in. Aan de bio-industrie moet een einde komen, iets wat de PvdD al langer bepleit. Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook voor de gezondheid van de mens. De partij waarschuwt al langer voor de risico's van intensieve veehouderij en ziet haar gelijk bewezen door de coronacrisis. Wetenschappers hebben sterke aanwijzingen dat het virus zijn oorsprong heeft in dieren.

"Wetenschappers waarschuwen hier al langer voor: 75 procent van de nieuwe infectieziekten die de gezondheid van de mens bedreigen, is een zoönose", zegt de partij, doelend op infectieziektes die van dier op mens kunnen overgaan. "Een veiliger wereld voor dieren is een veiliger wereld voor mensen."

De partij wil dierenrechten in de grondwet verankeren, de import en verkoop van bont verbieden en zwaardere straffen voor dierenmishandeling. Voor veroordeelde dierenbeulen moet er een levenslang houdverbod komen.

Ook op andere vlakken wil de partij het radicaal anders. Nederland moet in 2030 geheel klimaatneutraal zijn, de huidige doelstelling is om dat in 2050 te bereiken. Het maximale aantal vliegbewegingen moet naar 300.000 in 2030, waar dat er nu nog 500.000 zijn. Met een progressieve vliegbelasting worden mensen die vaak vliegen, zwaarder belast per ticket. Voor vervuilende sectoren moet er een "forse" CO2-belasting komen. Reclames voor fossiele producten worden verboden.

De partij wil ook af van de "verslaving aan economische groei". "Niet groei moet het doel zijn, maar welzijn van mens en planeet." Het laagste tarief van de inkomstenbelasting gaat omlaag, het minimumloon omhoog naar 14 euro per uur en er moet een grote proef worden opgestart naar een basisinkomen. Dat kan "onder de juiste randvoorwaarden inkomenszekerheid bieden en de positie van werknemers versterken".

Meer uit Politiek

D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

1 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

14 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

19 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

20 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

20 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

21 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden