Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij voor de Dieren gaat het land in voor 'Klimaatwet 1.5'

Partij voor de Dieren gaat het land in voor 'Klimaatwet 1.5'

AMSTERDAM (ANP) - Door corona speelt de verkiezingscampagne zich voornamelijk digitaal af. Maar om aandacht te vragen voor haar 'Klimaatwet 1.5', gaat de Partij voor de Dieren de komende dagen het land in met een elektrische bord en een groot beeldscherm. De partij wil via de wet regelen dat Nederland "zo snel mogelijk, zo veel mogelijk doet" om opwarming van de aarde tegen te gaan, legt Kamerlid Lammert van Raan uit.

De 1.5 in de wet staat voor de 1,5 graden die de aarde maximaal zou moeten opwarmen. "We moeten van een 1,5 metersamenleving naar een 1,5 gradensamenleving", aldus Van Raan. De wet bestaat uit zeventien voorstellen die in de Tweede Kamer werden weggestemd toen de klimaatwet van GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, D66, SP, ChristenUnie en 50PLUS werd behandeld. "We dachten, waarom slaan we er niet gewoon een nietje doorheen?" zei Van Raan. Zo ontstond het nieuwe wetsvoorstel. De aangenomen klimaatwet is volgens hem een "verwaterd compromis".

De Partij voor de Dieren wil dat Nederland in 2030 klimaatneutraal is: de CO2-uitstoot moet naar nul. In de klimaatwet ligt vastgelegd dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot moet halveren ten opzichte van 1990.

PvdD op zetelwinst

Van Raan voerde woensdagochtend samen met de Amsterdamse fractievoorzitter Johnas van Lammeren actie voor de Stopera in de hoofdstad. Ook in Utrecht, Leiden, Den Haag, Den Bosch en Nijmegen voert de partij actie. Grootschalige bijeenkomsten zoals Forum voor Democratie organiseert, blijven uit. De partij hoopt vooral via sociale media aandacht te vragen voor de wet en de actie. Volgens Van Raan gaat de verkiezingscampagne te weinig over het klimaat, en als het onderwerp wel ter sprake komt, gaat het te veel alleen maar over wel of geen kernenergie.

Desondanks staat de Partij voor de Dieren op zetelwinst in de peilingen. Volgens het gemiddelde in de Peilingwijzer haalt de partij ongeveer zeven zetels. In 2017 groeide de PvdD naar vijf zetels, waarvan ze er nog vier over heeft, na een afsplitsing. Partijleider Esther Ouwehand denkt zelfs hardop na over regeringsdeelname, maar dat ligt niet voor de hand, gezien de verschillen tussen de PvdD en de meeste grotere partijen.

Meer uit Politiek

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

DEN HAAG (ANP) - In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.

3 uur geleden
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

3 uur geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

5 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

6 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiƫn Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

7 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

7 uur geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

8 uur geleden