
Partij voor de Dieren gaat het land in voor 'Klimaatwet 1.5'
AMSTERDAM (ANP) - Door corona speelt de verkiezingscampagne zich voornamelijk digitaal af. Maar om aandacht te vragen voor haar 'Klimaatwet 1.5', gaat de Partij voor de Dieren de komende dagen het land in met een elektrische bord en een groot beeldscherm. De partij wil via de wet regelen dat Nederland "zo snel mogelijk, zo veel mogelijk doet" om opwarming van de aarde tegen te gaan, legt Kamerlid Lammert van Raan uit.
De 1.5 in de wet staat voor de 1,5 graden die de aarde maximaal zou moeten opwarmen. "We moeten van een 1,5 metersamenleving naar een 1,5 gradensamenleving", aldus Van Raan. De wet bestaat uit zeventien voorstellen die in de Tweede Kamer werden weggestemd toen de klimaatwet van GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, D66, SP, ChristenUnie en 50PLUS werd behandeld. "We dachten, waarom slaan we er niet gewoon een nietje doorheen?" zei Van Raan. Zo ontstond het nieuwe wetsvoorstel. De aangenomen klimaatwet is volgens hem een "verwaterd compromis".
De Partij voor de Dieren wil dat Nederland in 2030 klimaatneutraal is: de CO2-uitstoot moet naar nul. In de klimaatwet ligt vastgelegd dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot moet halveren ten opzichte van 1990.
PvdD op zetelwinst
Van Raan voerde woensdagochtend samen met de Amsterdamse fractievoorzitter Johnas van Lammeren actie voor de Stopera in de hoofdstad. Ook in Utrecht, Leiden, Den Haag, Den Bosch en Nijmegen voert de partij actie. Grootschalige bijeenkomsten zoals Forum voor Democratie organiseert, blijven uit. De partij hoopt vooral via sociale media aandacht te vragen voor de wet en de actie. Volgens Van Raan gaat de verkiezingscampagne te weinig over het klimaat, en als het onderwerp wel ter sprake komt, gaat het te veel alleen maar over wel of geen kernenergie.
Desondanks staat de Partij voor de Dieren op zetelwinst in de peilingen. Volgens het gemiddelde in de Peilingwijzer haalt de partij ongeveer zeven zetels. In 2017 groeide de PvdD naar vijf zetels, waarvan ze er nog vier over heeft, na een afsplitsing. Partijleider Esther Ouwehand denkt zelfs hardop na over regeringsdeelname, maar dat ligt niet voor de hand, gezien de verschillen tussen de PvdD en de meeste grotere partijen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
14 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
2 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
6 uur geleden