Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij van Poetin na eerste resultaten aan kop bij verkiezingen

Partij van Poetin na eerste resultaten aan kop bij verkiezingen

MOSKOU (ANP/RTR) - Verenigd Rusland (VR), de partij van president Poetin, gaat volgens de eerste resultaten aan kop bij de Russische parlementsverkiezingen. Nadat iets minder dan 9 procent van de stemmen was geteld, ging 38,7 procent naar de pro-Kremlinpartij. Het Russische persbureau RIA voorspelt dat de partij uiteindelijk op zo'n 45 procent van de stemmen zal uitkomen.

VR is mede opgericht door de Russische president Vladimir Poetin. De verwachting was al dat de grootste partij van Rusland opnieuw de meeste stemmen zou krijgen, mede doordat Poetin in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles heeft gezet om de oppositie te hinderen.

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag een rapport waarin zij spraken van duizenden onregelmatigheden verspreid over het land. Zo brachten mensen meer dan één keer een stem uit. Ook de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland zei honderden klachten over misstanden te hebben ontvangen. Volgens de commissie was er echter geen sprake van serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Verslechterde leefomstandigheden

Bij de vorige verkiezingen in 2016 kreeg de partij 54 procent van de stemmen. De pro-Kremlinpartij verloor de afgelopen tijd aan populariteit, onder meer door de verslechterde leefomstandigheden van veel Russen.

De Communistische Partij, de op een na grootste partij in de Doema (het Russische parlement), stond kort na het sluiten van de laatste stemlokalen op 25,17 procent van de stemmen. Daarmee is de partij, die wordt gesteund door de belangrijke oppositieleider Alexej Navalni, opnieuw de tweede partij van Rusland.

Ongeveer 100 miljoen Russen konden sinds vrijdag naar de stembus om een nieuw lagerhuis, met 450 leden, te kiezen. Daarnaast werden regionale en lokale besturen gekozen. De laatste stemlokalen werden zondagavond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Zondag aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage rond de 45 procent.

Meer uit Buitenland

Brussel: ontwikkeling dronemarkt kan alleen bij acceptatie burger

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie verwacht dat drones een steeds grotere rol in het dagelijks leven gaan spelen, met commerciële activiteiten op grote schaal. Om vaart te kunnen zetten achter de ontwikkeling van een Europese dronemarkt is het echter essentieel dat burgers de onbemande vliegende toestellen omarmen en hun zorgen over veiligheid, privacy en geluidsoverlast worden weggenomen, stelt de commissie.

2 uur geleden
Italiaan die WK-veld oprende met vredes-regenboogvlag snel vrij

DOHA (ANP/AFP) - Een 35-jarige Italiaan die tijdens een voetbalwedstrijd op het WK in Qatar het veld oprende met een shirt met politieke boodschappen erop en die een regenboogkleurige 'vredesvlag' met de tekst PACE (vrede) droeg, is kort na zijn aanhouding vrijgelaten. Hij wordt niet vervolgd en mag in Qatar blijven, volgens verscheidene bronnen. Op zijn shirt stond in het Engels 'Red Oekraïne' en 'Respect voor Iraanse vrouwen'. Hij werd door de spelers genegeerd en snel van het veld afgevoerd.

4 uur geleden
Iran zelf meldt ruim 300 doden door protesten

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft voor het eerst melding gemaakt van ruim driehonderd doden bij de jongste golf van protesten tegen het regime. Volgens de autoriteiten zijn, behalve demonstranten, tientallen agenten en militairen om het leven gekomen.

6 uur geleden
Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - In grote steden in China is dinsdag veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen. In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.

9 uur geleden
Kiev zet kerstbomen zonder verlichting op om stroom te besparen

KIEV (ANP) - De lokale autoriteiten in Kiev zijn van plan om dit jaar kerstbomen zonder verlichting op te zetten in de stad om zo elektriciteit te besparen. Door alsnog kerstbomen te plaatsen, zeggen de autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad ondanks de oorlog met Rusland toch voor een feestsfeer te willen zorgen.

10 uur geleden
Orion bereikt verste afstand van aarde door vaartuig voor mensen

HOUSTON (ANP) - De nieuwe Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het vervoeren van mensen, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond laat. Het ruimtevaartuig was maandag 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

13 uur geleden
Documentaire over Nancy Pelosi verschijnt op 13 december

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse televisienetwerk HBO komt op 13 december met een documentaire over Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daarin worden onder meer beelden getoond van de Amerikaanse toppolitica tijdens de bestorming van het Capitool.

14 uur geleden