Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij van Poetin na eerste resultaten aan kop bij verkiezingen

Partij van Poetin na eerste resultaten aan kop bij verkiezingen

MOSKOU (ANP/RTR) - Verenigd Rusland (VR), de partij van president Poetin, gaat volgens de eerste resultaten aan kop bij de Russische parlementsverkiezingen. Nadat iets minder dan 9 procent van de stemmen was geteld, ging 38,7 procent naar de pro-Kremlinpartij. Het Russische persbureau RIA voorspelt dat de partij uiteindelijk op zo'n 45 procent van de stemmen zal uitkomen.

VR is mede opgericht door de Russische president Vladimir Poetin. De verwachting was al dat de grootste partij van Rusland opnieuw de meeste stemmen zou krijgen, mede doordat Poetin in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles heeft gezet om de oppositie te hinderen.

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden zaterdag een rapport waarin zij spraken van duizenden onregelmatigheden verspreid over het land. Zo brachten mensen meer dan één keer een stem uit. Ook de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland zei honderden klachten over misstanden te hebben ontvangen. Volgens de commissie was er echter geen sprake van serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Verslechterde leefomstandigheden

Bij de vorige verkiezingen in 2016 kreeg de partij 54 procent van de stemmen. De pro-Kremlinpartij verloor de afgelopen tijd aan populariteit, onder meer door de verslechterde leefomstandigheden van veel Russen.

De Communistische Partij, de op een na grootste partij in de Doema (het Russische parlement), stond kort na het sluiten van de laatste stemlokalen op 25,17 procent van de stemmen. Daarmee is de partij, die wordt gesteund door de belangrijke oppositieleider Alexej Navalni, opnieuw de tweede partij van Rusland.

Ongeveer 100 miljoen Russen konden sinds vrijdag naar de stembus om een nieuw lagerhuis, met 450 leden, te kiezen. Daarnaast werden regionale en lokale besturen gekozen. De laatste stemlokalen werden zondagavond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Zondag aan het begin van de avond lag het opkomstpercentage rond de 45 procent.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Armin Laschet weg als premier Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP) - De premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is afgetreden. De christendemocraat wordt dinsdag lid van de Bondsdag in Berlijn. Hij heeft gezegd "een enkele reis" Berlijn te nemen en keert dus naar verwachting niet terug in de politiek van de deelstaat die aan Overijssel, Gelderland en Limburg grenst.

50 minuten geleden
VN-onderzoek: jongeren willen strengere klimaatmaatregelen

NEW YORK (ANP) - Jongeren onder de 18 zien klimaatverandering als een groter gevaar dan volwassenen dat doen en willen strengere maatregelen. Ze zijn daarbij aanmerkelijk positiever over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) op basis van een groot onderzoek. Samen met de universiteit van Oxford ondervroeg het UNDP bijna 700.000 inwoners van de twintig grootste economieën van de wereld, onder wie ruim 300.000 jongeren.

2 uur geleden
CNN: miljoenen gebruikte medische handschoenen als nieuw verkocht

WASHINGTON (ANP) - Sinds het begin van de coronapandemie hebben Thaise bedrijven miljoenen inferieure en gebruikte medische handschoenen aan afnemers in de Verenigde Staten geleverd. Volgens CNN is het slechts 'het topje van de ijsberg'. De zender heeft tien maanden onderzoek gedaan in de VS en Thailand en baseert zich op invoerdocumenten en gesprekken met Amerikaanse distributeurs van de handschoenen.

5 uur geleden
Veel overlast door regen aan westkust VS

SACRAMENTO (ANP) - Een zware regenstorm die sinds het weekend over de westkust van de Verenigde Staten trekt, zorgt voor veel overlast. In de staten Californië, Oregon en Washington zitten zo'n 350.000 huishoudens zonder stroom. Ook zijn wegen geblokkeerd door overstromingen en modderlawines. De regenbuien houden maandag aan.

7 uur geleden
Wereldgezondheidsorganisatie: dit jaar 40 procent gevaccineerd

BERLIJN (ANP/DPA) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt vast aan haar doelstelling dat eind dit jaar 40 procent van de wereldbevolking is gevaccineerd tegen het coronavirus. De rijke landen moeten dan wel een stapje terug doen en meer vaccins overlaten aan de armere landen, vindt WHO-boos Tedros: "Dit doel is haalbaar".

12 uur geleden
China wil gebruik fossiele energie voor 2060 fors terugdringen

BEIJING (ANP/AFP) - China streeft ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen 2060 tot onder de 20 procent van het totale energieverbruik terug te brengen, staat in een zondag door staatsmedia gepubliceerd plan. Het plan volgt op een belofte van president Xi Jinping om het gebruik van steenkool in China drastisch te reduceren, met als doel in 2060 klimaatneutraliteit te bereiken. De opwekking en het verbruik van energie moet dan niet meer tot extra CO2-uitstoot leiden.

16 uur geleden
Israël wil ruim 1300 huizen bouwen voor kolonisten op Westoever

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël gaat 1355 huizen bouwen voor kolonisten op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, zei het ministerie van Bouw zondag. "Aanbestedingen zijn gepubliceerd voor 1355 woningen in Judea en Samaria", aldus het ministerie, onder verwijzing naar de bijbelse namen die in Israël veel worden gebruikt voor de Westelijke Jordaanoever.

18 uur geleden