Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij Santokhi: stevig mandaat om Suriname te redden

Partij Santokhi: stevig mandaat om Suriname te redden

PARAMARIBO (ANP) - De grote winnaar van de Surinaamse verkiezingen, de VHP van Chan Santokhi, is blij dat dinsdag eindelijk de definitieve uitslag van de verkiezingen van 25 mei is vastgesteld door het Centraal Hoofdstembureau. De uitslag geeft de VHP "een stevig mandaat om Suriname te redden van de gevolgen van het gevoerde beleid tot nu toe", aldus de partij in een verklaring.

De partij vindt dat ze met de winst van 20 zetels historie schrijft en breekt met een aantal oude tradities. "We zijn er trots op dat de kiezer ons heeft beloond om als VHP zelfstandig de verkiezingen in te gaan. Onze oproep om over etnische scheidslijnen heen te stappen en te komen tot een brede nationale partij heeft gehoor gevonden", aldus de VHP.

In een gezamenlijke verklaring spreekt de nieuwe coalitie van VHP, ABOP, NPS en PL de hoop uit dat het Onafhankelijk Kiesbureau vrijdag haar werk kan afronden door de uitslag bindend te verklaren. Als dat gebeurt kan op 29 juni de eerste vergadering van het parlement plaatsvinden. Dan zullen ook de voorzitter en de ondervoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) gekozen worden. De voorzitter zal uit de ABOP komen, de VHP mag de ondervoorzitter leveren.

De coalitie is na het besluit om te gaan samenwerken aan de slag gegaan met het regeerakkoord. Hiervoor hebben de vier partijen de afgelopen weken contact gehad met sociale en maatschappelijke organisaties, maar ook met het bedrijfsleven. Ook mogen alle politieke partijen die aan de verkiezingen hebben meegedaan hun zegje doen.

Santokhi realiseert zich dat het een zware taak is om het land weer op orde te krijgen en welvaart te brengen. "Samen zullen we ons volk weer perspectief bieden. We betreden een nieuw tijdperk. Het is tijd voor een nieuwe toekomst voor Suriname."

Meer uit Buitenland

Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

7 minuten geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

17 minuten geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

4 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

4 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

4 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

4 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

4 uur geleden