Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij Nobelprijswinnares Suu Kyi wint verkiezingen Myanmar

Partij Nobelprijswinnares Suu Kyi wint verkiezingen Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De verkiezingen in Myanmar worden overtuigend gewonnen door de partij van Aung San Suu Kyi, de omstreden winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Haar NLD-partij krijgt volgens tussentijdse uitslagen meer dan de helft van de zetels in het parlement.

"Mensen zagen duidelijk in dat de NLD voldoende stemmen moest krijgen om zelf een regering te kunnen vormen", zei een woordvoerder van de partij. De USDP-partij, die is gelieerd aan de militairen die het land jarenlang bestuurden, loopt in tussentijdse uitslagen ver achter op de partij van Suu Kyi. De promilitaire partij klaagt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen en eist een herkansing.

De 75-jarige Aung San Suu Kyi was ook de afgelopen jaren al de feitelijke leider van haar land. Waarnemers zagen de verkiezing als een referendum over haar regering. Die krijgt internationaal veel kritiek vanwege beschuldigingen over genocide op de Rohingya-minderheid, maar blijft in eigen land onverminderd populair.

Nobelprijs voor de Vrede

Suu Kyi won de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede in 1991 vanwege haar vreedzame verzet tegen de toenmalige militaire machtshebbers van haar land. Ze zat daar jaren onder huisarrest. Critici eisten in 2018 dat die onderscheiding haar weer zou worden ontnomen vanwege de mensenrechtenschendingen in haar land, maar dat staan de regels volgens het Noors Nobelcomité niet toe.

Het komt vaker voor dat winnaars van de Nobelprijs in opspraak raken. De Ethiopische leider Abiy Ahmed (44) kreeg de belangrijke onderscheiding vorig jaar voor zijn inspanningen om vrede te sluiten met buurland Eritrea. Hij gaf dit jaar opdracht tot een militaire operatie in de Ethiopische regio Tigray, waarbij inmiddels honderden doden zijn gevallen.

Meer uit Buitenland

Moskou: stad doelwit van droneaanval, lichte schade aan gebouwen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, zegt dat de Russische hoofdstad dinsdag het doelwit is geweest van een droneaanval. Deze heeft volgens hem lichte schade veroorzaakt aan gebouwen en geen ernstig gewonden tot gevolg gehad.

8 minuten geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

4 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

9 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

10 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

11 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

11 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

12 uur geleden