Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij Erdogan wil grote steden terug bij lokale verkiezingen

Partij Erdogan wil grote steden terug bij lokale verkiezingen

ANKARA (ANP/RTR) - De partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil bij de gemeenteraadsverkiezingen de macht terugwinnen in de grote steden. Sinds 2019 hebben oppositiepartijen Istanbul, de grootste stad van Turkije, en Ankara, de hoofdstad, in handen. De uitslag van zondag zegt volgens analisten veel over de populariteit van Erdogan en over de kracht van de oppositie.

De Turken kiezen zondag onder meer de burgemeesters van steden en gemeenten in alle 81 regio's van het land. Het verlies van Istanbul en Ankara kwam vijf jaar geleden als een schok voor Erdogans AKP. De regerende nationaal-islamitische partij had jarenlang de controle over die steden. Erdogan maakte zelf in de jaren negentig naam als burgemeester van Istanbul voordat hij landelijk aan de macht kwam. Voor de oppositie was de overwinning in 2019 juist een boost en een teken dat de AKP niet onverslaanbaar is.

In Ankara loopt de zittende burgemeester Turgut Altinok in de peilingen voor op zijn AKP-tegenstander. In Istanbul wordt een spannende race verwacht tussen de huidige burgemeester Ekrem Imamoglu en Murat Kurum, de kandidaat van de AKP. De 52-jarige Imamoglu wordt gezien als de hoop van de oppositie. Als hij een tweede termijn als burgemeester krijgt, is de kans groot dat hij in 2028 de presidentskandidaat wordt van de oppositie. Erdogan heeft aangegeven dat deze lokale verkiezingen zijn laatste zijn en dat hij dus niet meedoet aan de volgende presidentsverkiezingen.

Erdogan won vorig jaar nog de laatste presidentsverkiezingen. Dat was een tegenvaller voor de oppositie, die had gehoopt de winst uit 2019 door te trekken en zich verenigde achter een kandidaat. Door die nederlaag lijken oppositiepartijen weer verdeeld over de te volgen koers.

De stembussen zijn geopend tot 16.00 uur Nederlandse tijd en de uitslagen worden rond 21.00 uur verwacht.

Meer uit Buitenland

Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

21 minuten geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeƫvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

1 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

2 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

2 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiƫle vervanger van Joe Biden.

3 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

4 uur geleden