Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij DENK wil debat over Marokkanen-tweet van FVD-leider Baudet

Partij DENK wil debat over Marokkanen-tweet van FVD-leider Baudet

DEN HAAG (ANP) - Partij DENK wil een debat in de Tweede Kamer over een tweet van de leider van Forum voor Democratie, Thierry Baudet. Volgens DENK zijn afgelopen weekend duizenden Marokkaans-Nederlandse "dierbare vrienden ernstig lastig gevallen" door nepnieuws van Baudet. DENK wil ook opheldering van het kabinet.

De partij reageert op een tweet van Baudet van vrijdagavond. Hij beweert dat twee "dierbare vriendinnen" in de trein ernstig zijn lastig gevallen door vier Marokkanen. Volgens de NS en ooggetuigen daarentegen was er sprake van een kaartcontrole door controleurs in burger, en wilden de vrouwen aanvankelijk hun vervoersbewijs niet tonen. Op sociale media brak een golf van verontwaardiging los. Baudet heeft nog niet op de kritiek gereageerd.

DENK vreest gevolgen voor de samenleving als politici "leugens en haatzaaiende tweets" verspreiden.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat Baudet zijn excuses aanbiedt: "Dit is wat extreemrechts doet: racistische drek de wereld inslingeren zodat iedereen ermee bezig is. Tegelijkertijd moeten we het voor elkaar opnemen. Baudet plugt zijn politieke agenda over de rug van Marokkaanse Nederlanders. En nu ook nog zwijgen. Waar blijven zijn excuses?", twittert hij.

Meer uit Politiek

BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

7 uur geleden
Informateurs starten week met gezamenlijk gesprek vier partijen

DEN HAAG (ANP) - De informateurs starten maandag een nieuwe week van onderhandelingen met een gezamenlijk gesprek met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Op één uitzondering na voerden Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol vorige week afzonderlijke gesprekken met de partijleiders van de vier fracties.

8 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

2 dagen geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

2 dagen geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

2 dagen geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

2 dagen geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

2 dagen geleden