Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Partij Aung San Suu Kyi claimt verkiezingsoverwinning Myanmar

Partij Aung San Suu Kyi claimt verkiezingsoverwinning Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De regeringspartij van Myanmar heeft maandag de overwinning geclaimd bij de tweede parlementsverkiezingen sinds het einde van het militaire bewind in het Aziatische land. De partij van Nobelprijswinnares en voormalig mensenrechtenicoon Aung San Suu Kyi baseerde zich op haar eigen onofficiële telling van het aantal stemmen.

De verkiezing van zondag werd gezien als een referendum over de prille democratische regering onder leiding van Aung San Suu Kyi en haar Nationale Liga voor Democratie (NLD), die in eigen land nog steeds erg populair is. De buitenlandse reputatie heeft echter een flinke deuk opgelopen door beschuldigingen van genocide tegen de Rohingya-moslimminderheid.

NLD-woordvoerder Myo Nyunt zei tegen persbureau Reuters dat de partij veel meer had gewonnen dan de 322 zetels in het parlement die nodig zijn om een regering te vormen. Hij baseerde zich op gegevens die waren verzameld uit berichten van partijgenoten bij landelijke stembureaus, maar gaf geen specifieke schatting.

De NLD van Aung San boekte vijf jaar geleden ook een ruime verkiezingszege, maar moest volgens de grondwet de macht delen met het leger, dat nog altijd veel macht geniet in Myanmar.

Aung San riep haar landgenoten op ondanks de coronapandemie massaal te gaan stemmen. Daar leek gehoor aan gegeven te zijn, zondagochtend vroeg stonden al bij veel stembureaus lange rijen.

VN-baas António Guterres riep vrijdag op tot een "vreedzaam, ordentelijk en geloofwaardig" verkiezingsproces. Internationaal worden echter twijfels gezet bij de betrouwbaarheid van de stembusgang.

Meer uit Buitenland

Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

2 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

3 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

6 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

7 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

10 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

12 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

13 uur geleden