Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementszaal Zuid-Afrika volledig verwoest door brand

Parlementszaal Zuid-Afrika volledig verwoest door brand

KAAPSTAD (ANP/DPA/RTR/AFP) - De brand in het Zuid-Afrikaanse parlementsgebouw in Kaapstad heeft de zaal waar het lagerhuis in zetelt volledig verwoest. Ook andere delen van het pand hebben enorme schade opgelopen en delen van het dak zijn ingestort.

De brand brak zondagochtend door nog onbekende reden uit en werd maandag rond middernacht geblust. Er zijn nog plekken in het gebouw waar de brand weer kan oplaaien. Die worden door de brandweer in de gaten gehouden en aangepakt.

Een 49-jarige man die zondag in het gebouw werd opgepakt, is aangeklaagd voor brandstichting, inbraak en diefstal. Hij zou via een raam van een kantoor naar binnen zijn geklommen. De man, die nog zeker een week blijft vastzitten, spreekt alle beschuldigingen tegen en wordt volgens zijn advocaat onterecht als zondebok gezien.

Of de brand is aangestoken, is nog niet zeker. Momenteel wordt niet uitgesloten dat de brand het gevolg is van technische gebreken in het parlementsgebouw. Het pand bestaat uit drie delen, waarvan het originele bouwwerk in 1884 werd opgeleverd.

Het parlement van Zuid-Afrika zetelt al ruim een eeuw in Kaapstad, de regering zit in Pretoria. Toen de brand ontstond, waren de parlementariërs op kerstreces. Er zijn geen gewonden gevallen.

Meer uit Buitenland

Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

27 minuten geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

2 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

2 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

2 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk blijft naar verwachting meerdere dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

2 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

3 uur geleden
Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

3 uur geleden