Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementsverkiezingen Servië eerste in Europa sinds coronacrisis

Parlementsverkiezingen Servië eerste in Europa sinds coronacrisis

BELGRADO (ANP/RTR) - De eerste parlementsverkiezingen in Europa sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus vinden zondag plaats in Servië. Kiezers kunnen mondkapjes krijgen bij stembureaus om te voorkomen dat zij besmet raken of anderen besmetten.

De rechtse Servische Progressieve Partij van president Aleksandar Vucic kan volgens de peilingen rekenen op een absolute meerderheid. Vucic profiteert van het beeld bij kiezers dat de regering de uitbraak van het coronavirus goed heeft aangepakt en van de overheidsmaatregelen die de economische klap voor Serviërs moet verzachten. Het voormalige Joegoslavische land met 7,2 miljoen inwoners heeft tot nu toe 12.616 besmettingsgevallen en 258 doden als gevolg van het coronavirus gemeld.

De Socialistische Partij, die samen met Vucic regeert, wordt naar verwachting tweede met ongeveer 10 procent van de stemmen. De rechts-populistische Servische Patriottische Alliantie van Aleksandar Sapic wordt volgens de peilingen derde.

Opmerkelijke beslissing

Servië was een van de eerste landen die de grenzen weer opende. Ook nam het de opmerkelijke beslissing om voetbalwedstrijden met publiek weer toe te staan, zonder mondkapjes. Wel hebben politieke partijen in het land campagnebijeenkomsten achterwege gelaten. Sommige oppositiepartijen boycotten de verkiezingen omdat zij vinden dat die niet vrij zijn vanwege de sterke greep van de president op de nieuwsmedia.

De meeste kiezers staan achter de voornemens van de regering om het EU-lidmaatschap in de wacht te slepen en tegelijkertijd warme banden met Rusland en China te blijven onderhouden. Daarbij zal de regering wel onder meer druk van de EU en de Verenigde Staten komen te staan om Kosovo als onafhankelijke staat te erkennen. Geen enkele kandidaat durft voorlopig de nationalistische kiezers tegen zich in het harnas te jagen door zich bereid te tonen een compromis te sluiten met Kosovo, dat door Servië als afvallige provincie wordt beschouwd.

Meer uit Buitenland

EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

25 minuten geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

27 minuten geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

1 uur geleden
Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

1 uur geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

3 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

4 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

4 uur geleden