Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementen Nederland en Cariben bespreken slavernij voor het eerst

Parlementen Nederland en Cariben bespreken slavernij voor het eerst

DEN HAAG (ANP) - Leden van de Eerste en Tweede Kamer en parlementariërs uit Caribisch Nederland hebben voor het eerst een officieel gesprek gehad over het gedeelde slavernijverleden. Het Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) is voorzitter van het halfjaarlijkse overleg tussen politici uit Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk en noemt het "heel bijzonder" dat het onderwerp voor het eerst op de agenda staat. In de besloten gesprekken is het onder meer gegaan over mogelijke officiële excuses door de Nederlandse regering.

Quincy Girigorie zei in een korte inleidende verklaring dat hij het gevoel heeft als parlementslid in Curaçao voor minder te worden aangezien dan leden van de Eerste en Tweede Kamer. "Een van de redenen is dat alleen u kan beslissen over excuses bij rijkswet." Hij zei ook dat veel zwarte mensen in witte samenlevingen worstelen met schaamtegevoelens omdat ze anders zijn en ziet dat als een gevolg van het slavernijverleden.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zei eerder dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie zal komen op aanbevelingen van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat heeft gepleit voor officiële excuses van de Nederlandse staat. Kajsa Ollongren deed in haar eerdere functie als minister van Binnenlandse Zaken al uitspraken die werden opgevat als hint dat er officiële excuses komen, onder meer door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. In de laatste troonrede benoemde koning Willem-Alexander nog specifiek dat in 2023 een herdenkingsjaar wordt voor het slavernijverleden.

Delegaties uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn deze week op bezoek in Den Haag voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Dat is een halfjaarlijks terugkerend overleg met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Kamer wil dat banden worden aangehaald met Taiwan

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet de banden met Taiwan "op elke mogelijke wijze" gaat versterken. Een motie met die oproep van D66 en SGP kreeg dinsdag een ruime meerderheid. Nederland onderhoudt geen diplomatieke relaties met Taiwan.

2 uur geleden
Minister Helder kijkt met OneLove-speldje op tribune naar Oranje

AL KHOR (ANP) - Sportminister Conny Helder zit met een OneLove-speldje op de tribune bij het WK-duel tussen het Nederlands elftal en Qatar. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne", zegt ze. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

2 uur geleden
Senaat wil verlaging extraatje AOW'ers straks terugdraaien

DEN HAAG (ANP) - Een opmerkelijke stemming in de Eerste Kamer: een meerderheid van de senaat wil dat het extraatje voor AOW'ers, dat per 1 januari flink wordt verlaagd, toch weer omhooggaat. De inkomensondersteuning voor gepensioneerden (IOAOW) gaat van maandelijks 28 euro naar 5 euro, omdat de AOW zelf flink omhooggaat. Eerste Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) kreeg een meerderheid voor zijn voorstel om die regeling vanaf 1 juli weer te verhogen naar het oude bedrag.

2 uur geleden
Linkse partijen willen geld voor hogere lonen in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen een verhoging van de lonen in de kinderopvang met 5 procent. Om dat al volgend jaar mogelijk te maken, willen zij de kinderopvangtoeslag voor ouders met 175 miljoen euro ophogen. De partijen doen dat voorstel bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

10 uur geleden
Rutte wil meer Benelux-samenwerking strategisch industriebeleid

LUXEMBURG (ANP) - België, Nederland en Luxemburg willen de regionale samenwerking opvoeren, vooral op het gebied van innovatie en technologie. De Benelux Unie moet moderniseren en een strategisch industriebeleid uitbouwen, zeggen premier Mark Rutte, zijn Belgische collega Alexander De Croo en de Luxemburgse premier Xavier Bettel in een gezamenlijke verklaring na afloop van een Benelux-top in kasteel Bourglinster in het Groothertogdom.

19 uur geleden
D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

22 uur geleden
Regels voor bijstand versoepeld: tot 1200 euro aan giften

DEN HAAG (ANP) - Mensen in de bijstand mogen straks giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder dat zij daardoor gekort worden op hun uitkering. Het is een van de ruim twintig maatregelen waarmee het kabinet de scherpe kantjes van de zogeheten Participatiewet wil afhalen.

23 uur geleden