
Parlementen Nederland en Cariben bespreken slavernij voor het eerst
DEN HAAG (ANP) - Leden van de Eerste en Tweede Kamer en parlementariërs uit Caribisch Nederland hebben voor het eerst een officieel gesprek gehad over het gedeelde slavernijverleden. Het Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) is voorzitter van het halfjaarlijkse overleg tussen politici uit Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk en noemt het "heel bijzonder" dat het onderwerp voor het eerst op de agenda staat. In de besloten gesprekken is het onder meer gegaan over mogelijke officiële excuses door de Nederlandse regering.
Quincy Girigorie zei in een korte inleidende verklaring dat hij het gevoel heeft als parlementslid in Curaçao voor minder te worden aangezien dan leden van de Eerste en Tweede Kamer. "Een van de redenen is dat alleen u kan beslissen over excuses bij rijkswet." Hij zei ook dat veel zwarte mensen in witte samenlevingen worstelen met schaamtegevoelens omdat ze anders zijn en ziet dat als een gevolg van het slavernijverleden.
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) zei eerder dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie zal komen op aanbevelingen van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat heeft gepleit voor officiële excuses van de Nederlandse staat. Kajsa Ollongren deed in haar eerdere functie als minister van Binnenlandse Zaken al uitspraken die werden opgevat als hint dat er officiële excuses komen, onder meer door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. In de laatste troonrede benoemde koning Willem-Alexander nog specifiek dat in 2023 een herdenkingsjaar wordt voor het slavernijverleden.
Delegaties uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn deze week op bezoek in Den Haag voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO). Dat is een halfjaarlijks terugkerend overleg met leden van de Eerste en Tweede Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-partijleider Pieter Omtzigt houdt nog steeds de kaarten tegen de borst over de voorwaarden waaronder hij met partijen zoals de PVV wil gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Na een gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz en verkenner Ronald Plasterk herhaalde hij dat het handelen naar de grondwet voor zijn partij "voorwaardelijk" is.
7 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Groningse bestuurders zijn "hartstikke kwaad en gefrustreerd" over het onrecht dat mensen die bescherming zoeken wordt aangedaan in Ter Apel. Een geëmotioneerde commissaris van de Koning René Paas zei dat in een emotionele rondvraag in de Provinciale Staten van Groningen.
7 uur geleden