Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementariërs VS vragen Trump om onderzoek naar zaak-Navalni

Parlementariërs VS vragen Trump om onderzoek naar zaak-Navalni

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering-Trump moet een onderzoek instellen naar de vermoedelijke vergiftiging van de Russische oppositieleider en Kremlincriticus Aleksej Navalni. Die oproep deden prominente Amerikaanse parlementariërs van zowel Republikeinse als Democratische huize dinsdag.

President Donald Trump zei vorige week vrijdag dat hij nog geen bewijs heeft gezien dat Navalni is vergiftigd. "Het is vreselijk, het had niet mogen gebeuren", zei hij wel. Zijn regering liet Moskou eerder weten zeer bezorgd te zijn over de Duitse conclusie dat het ging om een zenuwgif uit de novitsjok-groep.

De leiders van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden riepen niet alleen op tot een Amerikaans onderzoek, maar suggereerden ook dat mogelijk sancties nodig zijn. "Als blijkt dat de Russische regering opnieuw een chemisch wapen heeft gebruikt tegen een van zijn eigen burgers, moeten er extra sancties worden opgelegd", schrijven de Democraat Eliot Engel en de Republikein Michael McCaul aan Trump. Die heeft nog niet gereageerd.

Rusland zegt geen bewijs van een misdaad te hebben gezien en heeft dan ook geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Duitsland en andere Europese landen hebben Moskou opgeroepen snel helderheid te verschaffen. Frankrijk cancelde dinsdag een overleg over veiligheidssamenwerking met de Russische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken dat volgende week zou plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

5 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

6 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

7 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

8 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

9 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

10 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

12 uur geleden