Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementariërs Rusland achter flinke stijging militaire uitgaven

Parlementariërs Rusland achter flinke stijging militaire uitgaven

MOSKOU (ANP/AFP) - Russische parlementariërs steunen een recordstijging van de militaire uitgaven om de oorlog in Oekraïne te financieren. Het betreft een stijging van 68 procent naar omgerekend 109 miljard euro, ruim 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het nieuwe budget voor Defensie is in eerste lezing goedgekeurd door de Doema, het lagerhuis van het parlement. Er moet hier nog twee keer over worden gestemd en ook het hogerhuis moet zich er nog over buigen. Vervolgens moet president Vladimir Poetin zijn handtekening onder het besluit zetten.

De regering wil volgend jaar in totaal ongeveer 370 miljard euro uitgeven, een stijging van meer dan 20 procent ten opzichte van dit jaar. Dat een groot deel naar Defensie gaat, komt volgens het Kremlin door de westerse steun voor Oekraïne. "Het is duidelijk dat een dergelijke stijging absoluut noodzakelijk is, omdat we met een hybride oorlog te maken hebben", aldus een zegsman eerder in oktober.

Rusland heeft miljarden euro's uitgegeven aan munitie, raketten, tanks, drones en salarissen sinds het land Oekraïne op 24 februari 2022 binnenviel. Het leger gebruikt volgens defensieminister Sergej Sjojgoe dagelijks tot 15.000 ton materiaal, waaronder munitie en brandstof, in het offensief tegen Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

4 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

5 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

7 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

8 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

8 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

10 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

10 uur geleden