Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlementaire commissie VS wil Trump-adviseur Bannon vervolgen

Parlementaire commissie VS wil Trump-adviseur Bannon vervolgen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt, wil een voormalig adviseur van oud-president Donald Trump laten vervolgen wegens "minachting van het Congres". Steve Bannon, de bewuste oud-adviseur, heeft geweigerd in het Congres te getuigen over zijn rol bij de bestorming.

Bannon was de belangrijkste raadgever van Trump in zijn eerste jaar als president van de VS. Hij zou vooraf op de hoogte zijn geweest van mogelijke gewelddadige protesten op 6 januari. Zo zei hij een dag eerder in zijn podcast dat "morgen de hel gaat losbreken". De bestorming gebeurde na een toespraak van Trump waarin hij de Democraten beschuldigde van het "stelen" van de verkiezingsoverwinning.

Voor zijn weigering om in het Congres te getuigen beriep Bannon zich op 'executive privilege', wat inhoudt dat een (ex-)president niet verplicht is om informatie vrij te geven aan het Congres. Volgens de commissie strekt dat privilege zich echter niet uit tot adviseurs van een president.

De beslissing van de commissie om Bannon te laten vervolgen moet nog worden bekrachtigd door het Huis van Afgevaardigden. Omdat de Democraten daar een meerderheid hebben, lijkt dit laatste slechts een formaliteit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Oud-stafchef Trump werkt mee aan onderzoek bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Meadows, voormalig stafchef van oud-president Donald Trump, werkt alsnog mee met de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Hij werd in september gedagvaard met onder anderen oud-adviseur Steve Bannon, maar had in eerste instantie geweigerd. Hij zou in de cel kunnen belanden als hij daaraan vasthoudt.

1 uur geleden
Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

2 uur geleden
Duitse politiek flirt met algemene vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Steeds meer Duitse politici willen een algemene vaccinatieplicht in de strijd tegen het coronavirus. Ook toekomstig regeringsleider Olaf Scholz heeft zich er positief over uitgesproken, melden Duitse media.

5 uur geleden
Oekraïense premier houdt Rusland verantwoordelijk voor coupplan

KIEV (ANP/RTR) - De premier van Oekraïne houdt buurland Rusland verantwoordelijk voor een vermeend complot om de regering in Kiev omver te werpen. Denys Sjmygal zei tijdens een bezoek aan Brussel dat Moskou "absoluut" achter het plan zit.

5 uur geleden
Hongaarse regering krijgt toestemming voor lhbti-referendum

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Hongaarse regering heeft van het parlement toestemming gekregen voor een referendum over kwesties met betrekking tot een omstreden lhbti-wet. Onder premier Viktor Orbán is een wet ingevoerd die jongeren moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties.

7 uur geleden
Griekenland beboet 60-plussers die zich niet laten vaccineren

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus. Vaccinweigeraars kunnen straks iedere maand een boete krijgen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.

8 uur geleden
Toezichthouder EU: goedkeuren aangepast vaccin kost 3 maanden

BRUSSEL (ANP) - Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe Omikron-variant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. "We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

9 uur geleden