Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlement VS neemt sanctiewet tegen China aan

Parlement VS neemt sanctiewet tegen China aan

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse parlement heeft wetgeving goedgekeurd die het mogelijk maakt Chinese functionarissen te straffen die de speciale status van Hongkong ondermijnen. Het voorstel moet nog wel worden ondertekend door president Donald Trump.

De wetgeving kreeg de steun van zowel de Republikeinen van president Trump als de Democratische oppositie. Zij maken zich zorgen over de omstreden veiligheidswet die China deze week heeft ingevoerd in Hongkong. Die maakt het onder meer mogelijk om inwoners van de metropool aan te pakken die zich uitspreken voor onafhankelijkheid.

De VS hebben geklaagd dat China met die wetgeving de afspraken negeert over de speciale status van Hongkong, een voormalige Britse kroonkolonie die in 1997 is overgedragen aan de communistische volksrepubliek. De metropool heeft onder meer een eigen rechtssysteem en parlement en China beloofde dat systeem zeker een halve eeuw te respecteren.

Jaarlijks verslag

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet nu jaarlijks verslag gaan uitbrengen over Chinese functionarissen die het principe van "één land, twee systemen" in Hongkong ondermijnen. Daarna kunnen sancties volgen. Ook kunnen op grond van de nieuwe zogenoemde Hong Kong Autonomy Act banken worden aangepakt die zaken doen met dergelijke officials.

Het is nog onduidelijk of president Trump die wet zal ondertekenen. Hij kan ook zijn veto uitspreken. China heeft gedreigd met tegenmaatregelen als de wet wordt aangenomen.

Meer uit Buitenland

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

50 minuten geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

2 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

2 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

6 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

7 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

10 uur geleden
Zelensky: 31.000 Oekraïense soldaten dood in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Zo'n 31.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen in de oorlog met Rusland, zei president Volodymyr Zelensky zondag. Het is opvallend dat de president het cijfer noemt. De regering in Kyiv zegt vrijwel nooit iets over het aantal omgekomen militairen.

10 uur geleden