Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlement Taiwan wil einde aan verwarring rond China Airlines

Parlement Taiwan wil einde aan verwarring rond China Airlines

TAIPEI (ANP/AFN) - Het parlement van Taiwan heeft ingestemd met een voorstel om snel de naam van 's lands grootste luchtvaartmaatschappij te veranderen. Die naam, China Airlines, zorgt internationaal voor te veel verwarring over het thuisland van de maatschappij.

De naam China Airlines verwijst terug naar de nasleep van de burgeroorlog tussen Chinese communisten en nationalisten. Die laatste vluchtten eind jaren veertig van het Chinese vasteland naar het eiland Taiwan, die formeel de Republiek China werd gedoopt.

Nu vinden volksvertegenwoordigers dat de naam China Airlines te veel lijkt op Air China, dat de nationale luchtvaartmaatschappij van grote buur Volksrepubliek China is. Die klacht leefde al langer in Taiwan, maar stak weer de kop op bij de leveringen per luchtvracht van medische hulpmiddelen tegen de coronapandemie. In sommige gevallen zouden de ontvangers de Taiwanese middelen voor Chinese hulp hebben aangezien.

Belangen Taiwan

In een aangenomen wetsvoorstel wordt het ministerie van Transport opgeroepen het merk China Airlines zodanig te veranderen dat het sneller als Taiwanees wordt herkend. Daarmee zouden de Taiwanese belangen in het buitenland beter worden behartigd.

Taiwan is sinds 1948 feitelijk een onafhankelijk land, maar wordt door maar weinig landen als zodanig erkend. De Volksrepubliek China beschouwt het eiland als afvallige provincie. Enkele critici van het nieuwe voorstel vrezen dat een naamsverandering van China Airlines voor extra spanningen met Peking zal zorgen.

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

47 minuten geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

2 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

18 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

19 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

20 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

23 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 dag geleden