Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlement Oostenrijk definitief akkoord met vaccinatieplicht

Parlement Oostenrijk definitief akkoord met vaccinatieplicht

WENEN (ANP/DPA/RTR) - Het Oostenrijkse Hogerhuis heeft in navolging van het Lagerhuis ingestemd met de wet voor invoering van een algemene vaccinatieplicht. Oostenrijk is het eerste land in de Europese Unie dat volwassenen verplicht zich met een coronavaccin te laten inenten.

Bepaalde groepen zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht, bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen die recent Covid-19 hebben gehad. De plicht gaat veel verder dan die in andere landen. In Griekenland en Italië moeten bijvoorbeeld de oudste inwoners zich vaccineren.

De wet gaat in zodra die is ondertekend door de president en bondskanselier, maar er wordt pas vanaf 15 maart gehandhaafd. De politie zal om vaccinatiebewijzen vragen bij bijvoorbeeld verkeerscontroles. Ongevaccineerden riskeren een boete tot 600 euro. Deze boete kan bij de rechtbank worden aangevochten. Als de weigeraar verliest, kan het bedrag oplopen tot 3600 euro.

Versoepelingen

Bondskanselier Karl Nehammer wil met de strenge coronamaatregel de impact van toekomstige besmettingsgolven aanzienlijk verminderen en nieuwe lockdowns voorkomen. Met een vaccinatieplicht kan "de hele samenleving weer in vrijheid kan leven", aldus Nehammer.

De laatste goedkeuring van het parlement komt op een moment waarop de coronabeperkingen in het land juist worden versoepeld. Nu de druk op de ziekenhuizen is afgenomen, is deze week na ruim twee maanden een einde gekomen aan de lockdown voor ongevaccineerden. Daarnaast krijgt deze groep later deze maand weer toegang tot onder meer niet-essentiële winkels en horecazaken.

Ruim 75 procent van het Oostenrijkse volk heeft minstens één coronaprik gehad. Een iets kleinere groep, bijna 69 procent, heeft een geldig coronacertificaat. Dat is iets minder dan vorige week, omdat de geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen op 1 februari is ingekort. Volledig gevaccineerden verliezen nu niet na negen, maar na zes maanden hun certificaat als ze geen boostershot hebben gehad.

Meer uit Buitenland

Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

22 minuten geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

38 minuten geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

49 minuten geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

1 uur geleden
Franse minister: nog werk nodig voor wapenstilstand Gazastrook

CAÏRO (ANP/RTR) - Er moet nog werk verricht worden om een staakt-het-vuren in de Gazastrook te realiseren. De Franse buitenlandminister Stéphane Séjourné heeft dat verklaard, nadat hij in Caïro van zijn Egyptische ambtgenoot de laatste informatie over de onderhandelingen had gekregen.

1 uur geleden
Hamas reageert 'snel' op voorstel over staakt-het-vuren in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas reageert "binnen een zeer korte periode" op het jongste voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge functionaris van de Palestijnse groepering heeft dit woensdag verklaard, zonder te specificeren wanneer de reactie precies komt.

2 uur geleden
Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) hebben woensdag gevechten plaatsgevonden tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook. De oproerpolitie greep uiteindelijk in en verdreef de tegendemonstranten.

5 uur geleden