Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlement New York geeft groen licht voor legalisering cannabis

Parlement New York geeft groen licht voor legalisering cannabis

NEW YORK (ANP) - Het parlement van de Amerikaanse staat New York heeft ingestemd met het legaliseren van cannabisbezit voor persoonlijk gebruik. Dat heeft grote gevolgen voor mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor misdrijven die verband houden met het bezit van de softdrug. Die kunnen nu van hun strafblad worden geschrapt.

Het voorstel kreeg veel steun in beide kamers van het parlement van de staat. Gouverneur Andrew Cuomo moet de wet nog wel ondertekenen, maar heeft al duidelijk gemaakt dat te zullen doen. New York volgt daarmee het voorbeeld van de veertien andere staten en meerdere Amerikaanse territoria die cannabis al hadden gelegaliseerd.

Voorstanders spreken over een historisch besluit. De Democratische parlementariër Crystal Peoples-Stokes vergeleek het legaliseren van cannabis met het opheffen van het alcoholverbod in 1933, bericht The New York Post. Gouverneur Cuomo zei dat vooral minderheden vaak de dupe waren van het oude beleid. Zij zouden disproportioneel vaak lange gevangenisstraffen opgelegd hebben gekregen.

Inwoners van New York mogen straks 85 gram van de drug bij zich dragen. Thuis mag een grotere hoeveelheid worden bewaard. Huishoudens mogen ook maximaal twaalf cannabisplanten hebben voor persoonlijk gebruik. De krant schrijft dat de drug mogelijk volgend jaar al legaal te koop is. Gebruikers moeten wel minstens 21 jaar zijn.

De autoriteiten in New York verwachten dat er door het nieuwe beleid tienduizenden banen bijkomen. Ook zou het jaarlijks 350 miljoen dollar (bijna 300 miljoen euro) aan extra belastinginkomsten kunnen opleveren.

Niet iedereen zit te wachten op de legalisering van de softdrug. Critici vinden dat jongeren nu de indruk kunnen krijgen dat drugsgebruik prima is. De Republikeinse parlementariër Rob Ortt voorspelde dat de wetgeving slecht zal uitpakken voor de gezondheid en veiligheid van inwoners van de staat.

Meer uit Buitenland

Hamas accepteert voorstel bestand van bemiddelaars

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.

39 minuten geleden
VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

GENÈVE (ANP) - Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen. Veel lijken zouden tekenen vertonen van marteling. Ook lijkt het erop dat mensen zijn geëxecuteerd of mogelijk levend begraven.

1 uur geleden
Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

MOSKOU (ANP/RTR) - Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.

1 uur geleden
Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

2 uur geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

2 uur geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

3 uur geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

3 uur geleden