Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parlement Guatemala zet omstreden begroting op zijspoor

Parlement Guatemala zet omstreden begroting op zijspoor

GUATEMALA-STAD (ANP) - Het Guatemalteekse parlement heeft de nieuwe staatsbegroting die het net had goedgekeurd, voorlopig in de ijskast gezet. De parlementsvoorzitter en andere kopstukken uit het Congres lieten na een weekend van heftige protesten weten dat de begroting voor 2021 niet verder wordt afgehandeld en dus niet terechtkomt op het bord van de uitvoerders van het beleid.

Parlementsvoorzitter Alan Rodríguez zei niet of er nu snel een nieuwe begroting komt en wat er straks met de begroting gebeurt. Na het goedkeuren van de financiële beleidsplannen van de conservatieve regering van president Alejandro Giammattei door maar liefst 116 van de 160 parlementsleden, barstten zaterdag in Guatemala enorme protesten los. Daarbij werd brand in het parlementsgebouw in de hoofdstad gesticht en zijn zeker twaalf gewonden gevallen.

De woede keerde zich vooral tegen bezuinigingen op onderwijs en de gezondheidszorg. Meer geld zou naar infrastructuur en naar de bouw gaan. Maar dat zijn volgens de tegenstanders van de begroting juist de sectoren waar de corruptie het weligst tiert.

Meer uit Buitenland

Burgemeester Kyiv: explosies in centrum, inwoners moeten schuilen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De burgemeester van Kyiv, Vitali Klitsjko, meldt maandagochtend dat in het centrum explosies zijn gehoord. Hij roept inwoners op te schuilen. Het komt bijna niet voor dat het centrale deel van de Oekraïense hoofdstad overdag wordt aangevallen.

46 minuten geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

55 minuten geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

2 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

5 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

5 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

10 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

11 uur geleden