
Parlement Georgië keurt strenge lhbti-wetgeving goed
TBILISI (ANP/RTR/AFP) - Het parlement van Georgië heeft dinsdag de derde en laatste versie goedgekeurd van een wet rond "familiewaarden en de bescherming van minderjarigen". Volgens de Europese Unie en de plaatselijke lhbti-gemeenschap beperkt het wetsvoorstel lhbti-rechten. De stemming werd geboycot door de oppositie.
Het wetsvoorstel voorziet een wettelijke basis om pride-evenementen en het uithangen van de regenboogvlag te verbieden. Ook maakt het censuur van films en boeken mogelijk. Het wetsvoorstel herbevestigt ook het bestaande verbod op het homohuwelijk en verbiedt geslachtsveranderende operaties.
Kopstukken van de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom zeggen dat de wet nodig is om traditionele morele normen te beschermen in Georgië, waar de diep conservatieve Orthodoxe Kerk zeer invloedrijk is. Activisten houden vol dat de maatregel bedoeld is voor conservatieve kiezers in aanloop naar de parlementsverkiezingen op 26 oktober in Georgië.
EU
Het land in de Zuidelijke Kaukasus heeft de ambitie uitgesproken om tot de EU toe te treden, maar westerse regeringen vrezen dat Georgië nu weer richting Rusland neigt. De EU heeft het wetsvoorstel, dat strenge lhbti-wetten in Rusland weerspiegelt, discriminerend genoemd en daardoor onverenigbaar met toetreding.
Tamara Jakeli, directeur van actiegroep Tbilisi Pride, zegt dat het wetsvoorstel haar organisatie waarschijnlijk zal dwingen de deuren te sluiten. "Deze wet is het ergste wat de lhbti-gemeenschap in Georgië kan overkomen", zegt Jakeli. "We zullen waarschijnlijk moeten stoppen. Er is voor ons geen manier om door te gaan."
De Georgische president Salome Zourabichvili, een criticus van Georgische Droom, wiens bevoegdheden vooral ceremonieel zijn, heeft aangegeven de wet te zullen blokkeren. Maar de regeringspartij en haar bondgenoten hebben genoeg zetels in het parlement om haar veto te overrulen.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft Los Angeles aangeklaagd omdat de stad samenwerking met de federale immigratiedienst ICE zou hebben gedwarsboomd. Als gevolg daarvan ontstonden rellen in de stad, stelt het ministerie van Justitie in de aanklacht.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse visum van het Britse rapduo Bob Vylan is ingetrokken. Op X deelt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Christopher Landau, dat de Britten het land niet meer in mogen.
5 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Israël geeft toe dat Palestijnse burgers gewond zijn geraakt bij hulpdistributiecentra in Gaza. Het leger zegt instructies te hebben gestuurd naar de troepen naar aanleiding van "geleerde lessen".
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is eind vorige week getroffen door een "geavanceerde" en gerichte cyberaanval. Het gevaar is inmiddels geneutraliseerd, meldt het hof.
6 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Door de twaalf dagen van oorlog met Israël zijn in Iran zeker 935 mensen omgekomen. Onder hen zouden 132 vrouwen en 38 kinderen zijn, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op basis van een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het dodental kan verder oplopen, want dit zijn alleen de geïdentificeerde slachtoffers.
10 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - Een Palestijnse mensenrechtenorganisatie heeft tevergeefs geprobeerd in het Verenigd Koninkrijk een verbod af te dwingen op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Een gerechtshof in Londen verwierp de zaak, die volgens de rechters draaide om de politieke vraag of het land zich moet terugtrekken uit het F-35-programma.
11 uur geledenLILLE (ANP/AFP) - Een rechtbank in het Franse Lille heeft celstraffen opgelegd na het vergaan van een boot met migranten. Zeven Afghanen en twee Iraakse Koerden kregen straffen van zeven of acht jaar.
13 uur geleden