Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijse politiechef noemt optreden rond CL-finale mislukking

Parijse politiechef noemt optreden rond CL-finale mislukking

PARIJS (ANP) - De Parijse politiechef Didier Lallement heeft donderdag tijdens een hoorzitting in de Senaat toegegeven dat het optreden van zijn korps rondom de finale van de Champions League in Parijs een "mislukking" was. Ook bood hij zijn excuses aan voor het gebruik van traangas door de politie.

Lallement zei dat het hem spijt dat hij het gebruik van traangas heeft toegestaan, maar beweerde dat er "geen andere manier" was om de druk rondom de toegangspoorten van het Stade de France te verlichten. "Ik ben me ervan bewust dat ook mensen met goede bedoelingen door het gas zijn geraakt. Het spijt me echt, maar ik zeg het nog een keer: er was geen andere manier." Afgezien van directe fysieke aanvallen is traangas volgens Lallement de enige manier waarop de politie menigten ertoe kan brengen zich terug te trekken. "We hebben mensen gevraagd zich te verplaatsen, maar het gebeurde niet."

De politiechef was in zijn geheel niet te spreken over de beveiliging rondom de Champions League-finale. "Het is een mislukking omdat er mensen werden geduwd en aangevallen. Het is een mislukking omdat de reputatie van ons land werd ondermijnd."

Ticketfraude

Steve Rotheram, de burgemeester van Liverpool, sprak ook zijn teleurstelling uit in de gang van zaken. "Ik zag politie die als het ware uit was op een confrontatie", aldus Rotheram, die aanwezig was bij de wedstrijd en het slachtoffer werd van zakkenrollers. "De dag veranderde geleidelijk van een droom in een nachtmerrie."

Naast Lallement zijn ook de officials van de Franse voetbalbond donderdag gehoord over de incidenten rondom de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool.

Bij de finale was sprake van grootschalige ticketfraude, waardoor de autoriteiten voorafgaand aan het duel de controle over de veiligheid rond het stadion verloren. De wedstrijd, die uiteindelijk gewonnen werd door Real Madrid, moest daardoor met ruim een half uur worden uitgesteld. De Parijse politie registreerde rond de finale van eind mei ruim 100 arrestaties en 230 gewonden.

Meer uit Voetbal

Topscorers EK delen titel bij gelijke stand, Gakpo maakt nog kans

NYON (ANP) - Cody Gakpo maakt nog altijd kans om gedeeld topscorer van het EK voetbal te worden. De Oranje-international staat op drie treffers, evenveel als Dani Olmo (Spanje), Harry Kane (Engeland), Jamal Musiala (Duitsland), Georges Mikautadze (Georgië) en Ivan Schranz (Slowakije).

5 minuten geleden
Transfer Zirkzee naar ManUnited levert Bayern 20 miljoen euro op

MÜNCHEN (ANP) - Bayern München profiteert fors van de aanstaande transfer van Joshua Zirkzee naar Manchester United, schrijft het Duitse persbureau dpa. De tweevoudig international van Oranje staat op het punt om Bologna voor ruim 40 miljoen euro te verlaten om onder trainer Erik ten Hag te gaan spelen. Dankzij een bij zijn vertrek bedongen doorverkooppercentage krijgt Bayern volgens dpa ongeveer 20 miljoen euro.

1 uur geleden
Franke neemt Vitesse niet over als KNVB besluit uitstelt

CHAM (ANP) - Guus Franke trekt zich terug als overnamekandidaat van Vitesse als de KNVB de overdracht van de aandelen niet voor 22 juli goedkeurt. Daarmee dreigt de beoogde nieuwe eigenaar nadat hij van de beroepscommissie van de voetbalbond had begrepen dat deze hier mogelijk pas over enkele maanden over beslist. "De vraag om dit uit te stellen is feitelijk een doodvonnis", zegt Franke in een verklaring.

2 uur geleden
Vitesse krijgt opnieuw uitstel van KNVB voor proflicentie

ZEIST (ANP) - Vitesse krijgt opnieuw extra tijd om de proflicentie voor volgend seizoen veilig te stellen. Aanvankelijk zou de beroepscommissie van de KNVB een dezer dagen een beslissing nemen over de toekomst van de club, maar onder meer de begroting is nog niet in orde. De commissie geeft de club wel uitstel door "de positieve ontwikkelingen binnen de club in de afgelopen periode", staat in een verklaring.

3 uur geleden
UEFA tevreden over EK, veldbestormers wel 'erg vervelend'

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Europese voetbalbond UEFA kijkt vlak voor de EK-finale "heel, heel tevreden" terug op het toernooi in Duitsland. "We hebben hier zoveel fans uit heel Europa gezien die vreedzaam en feestend hun team hebben aangemoedigd", zei Martin Kallen, hoofd competities van de UEFA. De Zwitser noemde de terugkerende verstoringen door veldbestormers wel "erg vervelend".

6 uur geleden
Voormalig Emmen-speler Beste maakt transfer naar Benfica

LISSABON (ANP) - Jan-Niklas Beste heeft voor vijf jaar getekend bij Benfica. De 25-jarige linkspoot wordt overgenomen van het Duitse Heidenheim en speelde in het seizoen 2019/2020 nog voor FC Emmen. De Drenten huurden hem toen van Werder Bremen.

15 uur geleden
Go Ahead Eagles laat middenvelder Rommens naar Ferencváros gaan

DEVENTER (ANP) - Go Ahead Eagles raakt Philippe Rommens kwijt aan het Hongaarse Ferencváros, getraind door voormalig AZ-coach Pascal Jansen. De Belgische middenvelder is donderdagavond gepresenteerd als nieuwe aanwinst en tekende een meerjarige verbintenis.

16 uur geleden