Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs krijgt veel meer fietspaden vanwege coronacrisis

Parijs krijgt veel meer fietspaden vanwege coronacrisis

PARIJS (ANP/AFP) - Vele nieuwe fietspaden in Parijs, die inderhaast zijn geopend voor het massale fietsen door pendelaars tijdens de Covid-pandemie, zullen permanent worden gemaakt, zei de burgemeester van de stad.

Na jaren van uitbreiding van het netwerk van fietspaden in de Franse hoofdstad, hebben stadsambtenaren 50 kilometer extra rijstroken die door auto's werden gebruikt, aangewezen als fietspad. De maatregel werd aanvankelijk als tijdelijk aangekondigd. "Ze worden permanent gemaakt, daar werken we aan", zei burgemeester Anne Hidalgo woensdag tegen radio Europe 1.

Ze zei dat de toename van het aantal fietsende Parijzenaars heeft aangetoond dat fietsen een geloofwaardige keuze voor woon-werkverkeer is geworden, en dat "het ook helpt om de vervuiling te verminderen".

Fietssnelweg

Hidalgo's meest radicale stap tijdens de pandemie was om de Rue de Rivoli, de belangrijke verkeersader tussen de Bastille langs het Louvre naar de Place de la Concorde, om te vormen tot een fietssnelweg met meerdere rijstroken. Dit zal ook buiten de pandemie zo blijven, zei Hidalgo, waarbij alleen taxi's, bussen en enkele andere voertuigen nog gebruik mogen maken van deze route.

Parijs, andere steden en de Franse regering hebben grote inspanningen geleverd om het fietsen te stimuleren, aangezien de regels voor sociale afstand het openbaar vervoer ongemakkelijk maken. Ook is er kans op besmetting met het coronavirus in de metro en bus.

De Franse regering zei deze week dat ze 20 miljoen euro extra zou uittrekken aan subsidies voor fietsreparaties, waarmee een populair programma wordt uitgebreid om de drukte in het openbaar vervoer te verminderen.

Sinds 2015 heeft Parijs 150 miljoen euro geïnvesteerd als onderdeel van het doel om "fietshoofdstad van de wereld" te worden. Het vijfjarenplan omvatte een verdubbeling van het aantal fietspaden in Parijs van 700 kilometer naar 1400 kilometer, het creëren van 10.000 fietsparkeerplaatsen en het verbeteren van de Velib (het openbare fietsdeelsysteem), dat in verval raakte.

Meer uit Buitenland

Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël regelmatig op elkaar.

33 minuten geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

36 minuten geleden
Israël: ruim tweehonderd terroristische doelen Gaza aangevallen

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft sinds het aflopen van de tijdelijke gevechtspauze naar eigen zeggen "meer dan tweehonderd terroristische doelen in de Gazastrook" aangevallen. Een woordvoerder spreekt van doelen "in de hele Gazastrook", van het noorden tot het zuiden.

1 uur geleden
Meer dan honderd doden sinds aflopen tijdelijk bestand Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Sinds de hervatting van de gevechten in Gaza zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied 109 doden gevallen. Het ministerie in de Gazastrook staat onder controle van Hamas dat in de oorlog tegen Israël vecht. Toch worden de slachtofferaantallen die het naar buiten brengt door onder meer internationale organisaties als betrouwbaar gezien.

1 uur geleden
Witte Huis: blijven inzetten voor wapenstilstand in Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten blijven zich inzetten voor een wapenstilstand in de Gazastrook, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Washington blijft in gesprek met Israël, Qatar en Egypte om een humanitaire pauze tot stand te brengen. Vrijdagochtend werden de gevechten tussen Israël en Hamas hervat na een gevechtspauze van een week.

1 uur geleden
Media: Rusland ziet ontploffing in treintunnel als terreurdaad

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische onderzoekers beschouwen de brand in een trein in Siberië woensdag als een terreuraanslag, meldt het Russische medium Kommersant. Een bron uit Oekraïne had eerder tegen persbureau Reuters gezegd dat de goederentrein is opgeblazen door de Oekraïense inlichtingendienst SBOe. Niemand raakte gewond.

3 uur geleden
Trucks met hulpgoederen kunnen niet meer over grens Gazastrook

CAÏRO (ANP/RTR) - Vrachtauto's met hulpgoederen voor de bevolking van de Gazastrook kunnen niet meer vanuit Egypte de grens over in Rafah. De plaats wordt gebombardeerd door Israël sinds vrijdagochtend het bestand tussen Israël en Hamas werd beëindigd. De strijdende partijen geven elkaar de schuld van de beëindiging van de wapenstilstand. Die ging een week eerder in en maakte meer hulp mogelijk.

3 uur geleden