Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs krijgt veel meer fietspaden vanwege coronacrisis

Parijs krijgt veel meer fietspaden vanwege coronacrisis

PARIJS (ANP/AFP) - Vele nieuwe fietspaden in Parijs, die inderhaast zijn geopend voor het massale fietsen door pendelaars tijdens de Covid-pandemie, zullen permanent worden gemaakt, zei de burgemeester van de stad.

Na jaren van uitbreiding van het netwerk van fietspaden in de Franse hoofdstad, hebben stadsambtenaren 50 kilometer extra rijstroken die door auto's werden gebruikt, aangewezen als fietspad. De maatregel werd aanvankelijk als tijdelijk aangekondigd. "Ze worden permanent gemaakt, daar werken we aan", zei burgemeester Anne Hidalgo woensdag tegen radio Europe 1.

Ze zei dat de toename van het aantal fietsende Parijzenaars heeft aangetoond dat fietsen een geloofwaardige keuze voor woon-werkverkeer is geworden, en dat "het ook helpt om de vervuiling te verminderen".

Fietssnelweg

Hidalgo's meest radicale stap tijdens de pandemie was om de Rue de Rivoli, de belangrijke verkeersader tussen de Bastille langs het Louvre naar de Place de la Concorde, om te vormen tot een fietssnelweg met meerdere rijstroken. Dit zal ook buiten de pandemie zo blijven, zei Hidalgo, waarbij alleen taxi's, bussen en enkele andere voertuigen nog gebruik mogen maken van deze route.

Parijs, andere steden en de Franse regering hebben grote inspanningen geleverd om het fietsen te stimuleren, aangezien de regels voor sociale afstand het openbaar vervoer ongemakkelijk maken. Ook is er kans op besmetting met het coronavirus in de metro en bus.

De Franse regering zei deze week dat ze 20 miljoen euro extra zou uittrekken aan subsidies voor fietsreparaties, waarmee een populair programma wordt uitgebreid om de drukte in het openbaar vervoer te verminderen.

Sinds 2015 heeft Parijs 150 miljoen euro geïnvesteerd als onderdeel van het doel om "fietshoofdstad van de wereld" te worden. Het vijfjarenplan omvatte een verdubbeling van het aantal fietspaden in Parijs van 700 kilometer naar 1400 kilometer, het creëren van 10.000 fietsparkeerplaatsen en het verbeteren van de Velib (het openbare fietsdeelsysteem), dat in verval raakte.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Agent neergeschoten bij demonstratie in Louisville

RACISMELOUISVILLE (ANP/RTR/AFP) - Een agent is neergeschoten en gewond geraakt bij een demonstratie in het Amerikaanse Louisville, melden lokale media. Demonstranten zijn in meerdere steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26).

2 uur geleden
Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

GINSBURGWASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden rouwende Amerikanen hebben woensdag een laatste eer bewezen aan de vrijdag overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij trokken stilletjes langs de kist voor het witmarmeren gebouw van het Hooggerechtshof in Washington. Ginsburg, die in 1993 werd beëdigd, geldt als een liberaal en progressief boegbeeld en heeft onder meer veel betekend voor de rechten van vrouwen en lhbt'ers in de Verenigde Staten.

3 uur geleden
Trump: geen Cubaanse rum, sigaren en hotels meer voor Amerikanen

VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn burgers woensdag verboden om nog langer Cubaanse rum of sigaren te importeren of om in Cubaanse hotels die in staatshanden zijn te verblijven. Met de nieuwe maatregelen tegen Cuba hoopt Trump de fel anticommunistische Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida, een cruciale staat bij de komende verkiezingen, voor zich te winnen. Sinds Trump aan de macht is, is er een ommekeer gekomen in de toenadering die de Verenigde Staten onder president Barack Obama zochten met voormalige koudeoorlogsvijand Cuba.

3 uur geleden
Trump: verkiezingen worden waarschijnlijk zaak Hooggerechtshof

GINSBURG - VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Momenteel is een zetel vacant nadat de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. Over de benoeming van haar opvolger is veel discussie. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich in 2000 eerder over de presidentsverkiezingen.

3 uur geleden
Israël vanaf vrijdag twee weken in 'complete lockdown'

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël gaat vanaf komende vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown", maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.

6 uur geleden
Zoon Trump moet voor verkiezingen voor rechtbank getuigen

NEW YORK (ANP/RTR) - Eric Trump, zoon van de Amerikaanse president Donald Trump, moet nog voor de presidentsverkiezingen getuigen in een onderzoek naar de financiële handel en wandel van het Trump-familiebedrijf. Een rechter in New York beval dat hij begin oktober beschikbaar moet zijn om onder ede te worden ondervraagd.

6 uur geleden
Amerikaanse agent wordt vervolgd na doodschieten zwarte vrouw

LOUISVILLE (ANP) - Een Amerikaanse agent wordt vervolgd na de dood van een zwarte vrouw door politiekogels. Hij en twee collega's waren bij de schietpartij in haar woning betrokken. De agent zou de buren van de gedode Breonna Taylor moedwillig in gevaar hebben gebracht, aldus de aanklager. De twee collega's worden niet vervolgd, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden