Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach

Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Nagorno-Karabach, stelt zowel de Franse als de Russische president. Emmanuel Macron en Vladimir Poetin hebben hier in een telefoongesprek hun zorgen over geuit, meldt het Élysée.

Beide leiders benadrukten de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de door Armenië en Azerbeidzjan betwiste enclave.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag al gezegd dat Syrische en Libische "terroristische" strijders naar Nagorno-Karabach worden gestuurd. Armenië beschuldigt Turkije daar al langer van. De Turkse en Azerbeidzjaanse regering spreken het tegen.

Steunaanbod Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft steun aangeboden aan de islamitische bondgenoot in Bakoe. Hij eist dat Armenië een einde maakt aan de "bezetting" van Nagorno-Karabach en dat Armenië vertrekt uit het gebied dat internationaal wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.

Ilham Aliyev, de president van Azerbeidzjan, bedankte Erdogan woensdag voor zijn steunaanbod. Ook Pakistan en Afghanistan hebben hulp aangeboden, maar volgens Aliyev hebben zijn strijdkrachten geen hulp van buitenaf nodig. Hij heeft verzoeningsgesprekken met aartsvijand Armenië uitgesloten.

Minsk-groep

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten riepen de tredende partijen donderdag in een gezamenlijke verklaring nog eens op de wapens direct neer te leggen. Deze drie landen zijn samen medevoorzitter van de Minsk-groep die onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan. Zij riepen de leiders van beide landen opnieuw op direct en zonder voorwaarden naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Erdogan noemde de bemoeienis van de drie landen "onaanvaardbaar", omdat ze de problemen in de regio 30 jaar zouden hebben genegeerd.

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

1 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

1 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

3 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

3 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

4 uur geleden