Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach

Parijs en Moskou hekelen Turkse rol in Nagorno-Karabach

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Nagorno-Karabach, stelt zowel de Franse als de Russische president. Emmanuel Macron en Vladimir Poetin hebben hier in een telefoongesprek hun zorgen over geuit, meldt het Élysée.

Beide leiders benadrukten de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in de door Armenië en Azerbeidzjan betwiste enclave.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag al gezegd dat Syrische en Libische "terroristische" strijders naar Nagorno-Karabach worden gestuurd. Armenië beschuldigt Turkije daar al langer van. De Turkse en Azerbeidzjaanse regering spreken het tegen.

Steunaanbod Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft steun aangeboden aan de islamitische bondgenoot in Bakoe. Hij eist dat Armenië een einde maakt aan de "bezetting" van Nagorno-Karabach en dat Armenië vertrekt uit het gebied dat internationaal wordt erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.

Ilham Aliyev, de president van Azerbeidzjan, bedankte Erdogan woensdag voor zijn steunaanbod. Ook Pakistan en Afghanistan hebben hulp aangeboden, maar volgens Aliyev hebben zijn strijdkrachten geen hulp van buitenaf nodig. Hij heeft verzoeningsgesprekken met aartsvijand Armenië uitgesloten.

Minsk-groep

Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten riepen de tredende partijen donderdag in een gezamenlijke verklaring nog eens op de wapens direct neer te leggen. Deze drie landen zijn samen medevoorzitter van de Minsk-groep die onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan. Zij riepen de leiders van beide landen opnieuw op direct en zonder voorwaarden naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Erdogan noemde de bemoeienis van de drie landen "onaanvaardbaar", omdat ze de problemen in de regio 30 jaar zouden hebben genegeerd.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

4 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

4 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

7 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

8 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

9 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

10 uur geleden