Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Parijs eist onmiddellijke vrijlating opgepakte Fransen in Iran

Parijs eist onmiddellijke vrijlating opgepakte Fransen in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - Frankrijk eist dat Iran onmiddellijk twee Franse burgers vrijlaat die daar zijn gearresteerd. De twee zitten vast omdat ze zouden hebben geprobeerd "chaos en maatschappelijke onrust" te veroorzaken in het land. Frankrijk noemt de arrestaties "ongegrond".

Iran meldde woensdag dat twee Europeanen waren aangehouden voor spionage, maar maakte hun nationaliteit niet bekend. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt donderdag dat het om een Frans echtpaar gaat. Ze zouden volgens Teheran banden hebben met buitenlandse inlichtingendiensten en "al enige jaren ervaring hebben met het aanwakkeren van onrust in andere landen".

Een van de Fransen is lid van een onderwijsvakbond, die laat weten dat het echtpaar in Iran op vakantie was. De Franse regering biedt hun consulaire hulp en heeft een Iraanse vertegenwoordiger in Parijs ontboden om uitleg te geven.

De arrestaties komen op het moment dat een gezant van de Europese Unie in Iran is om verder te onderhandelen over het nucleaire akkoord. In ruil voor het opheffen van internationale sancties zou Teheran moeten stoppen met een groot deel van zijn nucleaire programma. Sinds maart liggen de onderhandelingen stil omdat de Verenigde Staten weigeren de Revolutionaire Garde van de terrorismelijst af te halen, een belangrijke voorwaarde voor Iran.

Meer uit Buitenland

Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

43 minuten geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

1 uur geleden
Russische journaliste veroordeeld na protestacties tegen oorlog

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een Russische journaliste heeft bij verstek een gevangenisstraf van ruim acht jaar opgelegd gekregen voor het verspreiden van nepnieuws. Marina Ovsjannikova kreeg internationale bekendheid door een geruchtmakend protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als "ze liegen tegen jullie" en "stop de oorlog". Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

2 uur geleden
VK: Rusland lijkt eigen straaljager neergeschoten te hebben

TOKMAK (ANP) - De Britse militaire inlichtingendienst denkt dat Rusland een eigen straaljager uit de lucht heeft geschoten. Dat zou donderdag gebeurd zijn boven Tokmak in het zuiden van het land. De Britse inlichtingendienst stelt met 80 tot 90 procent zekerheid te weten dat er een Soechoj Soe-35S, ook wel de Flanker M genoemd, is neergehaald. Dat is een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen waar de Russische krijgsmacht over beschikt.

2 uur geleden
Republikeinen willen af van hardliner Gaetz om afzetting McCarthy

WASHINGTON (ANP) - Binnen de Republikeinse Partij gaan volgens The Washington Post stemmen op om afgevaardigde Matt Gaetz uit de fractie te zetten. Die hardliner uit Florida leidde de succesvolle poging om zijn partijgenoot Kevin McCarthy af te zetten als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Critici vrezen politieke chaos en verwijten Gaetz de toch al wankele positie van hun partij in het Huis te ondermijnen.

3 uur geleden
Rusland meldt neerhalen tientallen drones uit Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland zegt 31 drones te hebben neergehaald boven het eigen grondgebied. Dat gebeurde volgens het ministerie van Defensie 's nachts in de regio's Belgorod, Brjansk en Koersk bij de grens met buurland Oekraïne. De autoriteiten hebben niets bekendgemaakt over schade of slachtoffers door de luchtaanvallen met onbemande vliegtuigjes.

4 uur geleden
Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend

STOCKHOLM (ANP) - De derde Nobelprijs van het jaar wordt woensdag toegekend, die voor de Scheikunde. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend van de wetenschappers die dit jaar de belangrijke prijs krijgen.

7 uur geleden