Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PAP: invloedrijke vicepremier Kaczynski van Polen doet stap terug

PAP: invloedrijke vicepremier Kaczynski van Polen doet stap terug

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski, die vaak wordt omschreven als de machtigste politicus van Polen, legt begin volgend jaar zijn functie binnen de regering neer. Hij heeft dat volgens bronnen van het Poolse persbureau PAP laten weten aan partijgenoten. Kaczynski zou meer tijd willen vrijmaken voor zijn werkzaamheden als leider van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

De onthulling dat de 72-jarige Kaczynski zou willen stoppen als vicepremier komt op een gevoelig moment. Een recente uitspraak van het Poolse Grondwettelijk Hof heeft de toch al gespannen relatie met de Europese Unie onder nog grotere druk gezet. De rechters oordeelden dat het Poolse recht soms zwaarder weegt dan het Europees recht. Andere EU-landen reageerden daar geschrokken op.

Polen ligt al jaren met het dagelijks bestuur van de EU overhoop over hervormingen in het land die volgens Brussel de democratie en rechtsstaat ondermijnen. De PiS-partij van Kaczynski gaat nog steeds aan kop in de peilingen, maar er zijn ook veel Polen die het conflict met Brussel met groeiende bezorgdheid volgen. Er gingen afgelopen weekend meer dan honderdduizend mensen de straat op om steun uit te spreken voor het EU-lidmaatschap van hun land.

PiS heeft nog niet bevestigd dat de vicepremier in 2022 een stap terug doet. Kaczynski geldt al jaren als een centrale figuur in de Poolse politiek. Hij was minister-president in 2006 en 2007 en gaat momenteel als vicepremier onder meer over defensie en de staatsveiligheid. Zijn tweelingbroer Lech was jarenlang president, maar kwam in 2010 om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Meer uit Buitenland

Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

30 minuten geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

3 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

3 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

3 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

5 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

8 uur geleden