Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Panorama Mesdag verliest een miljoen en ontslaat medewerkers

Panorama Mesdag verliest een miljoen en ontslaat medewerkers

DEN HAAG (ANP) - Museum Panorama Mesdag in Den Haag lijdt over dit jaar een verlies van bijna een miljoen euro door de coronacrisis en moet daarom ook mensen ontslaan. Het huidige team wordt met 16 procent ingekrompen. Van de 25 mensen verliezen er drie hun baan helemaal en van zeven medewerkers gaat hun volledige betrekking naar een deeltijdbaan.

Ook moet nog verder worden gereorganiseerd. Voor volgend jaar voorziet het museum eveneens tekorten. Het is volledig afhankelijk van eigen inkomsten.

Vorig jaar ontving het museum nog 140.000 bezoekers, dit jaar komt dat aantal vermoedelijk uit op 47.000. "Een daling van 66 procent. Zonder maatregelen en extra financiële steun valt het doek in 2022", voorspelt het museum zelf.

Extra bronnen aanboren

Museum Panorama Mesdag is voornamelijk gewijd aan en bekend om het enorme panorama van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag. Ook beheert het andere schilderijen van Mesdag en zijn vrouw en houdt het wisseltentoonstellingen.

Mesdag heeft gevraagd om tot in lengte van dagen voor zijn werk zorg te dragen en nu is het lastig het rentmeesterschap te vervullen, aldus directeur Minke Schat. Juist recent werd de collectie ook nog uitgebreid, dankzij een particuliere schenker. Een aan twee kanten beschilderd werk van Antonio Mancini, ooit in het bezit van het echtpaar Mesdag, kon vorige maand weer in de collectie worden opgenomen.

Schat wil haar "stinkende best" gaan doen om extra financiële bronnen aan te boren. Ook is inmiddels wel bekend dat Panorama Mesdag een steunpakket van 100.000 euro van het Mondriaan Fonds tegemoet mag zien, plus een incidentele bijdrage van 338.000 euro van de stad Den Haag. Schat is "bijzonder dankbaar", maar "we kunnen de reorganisatie er helaas niet mee afwenden en zijn hiermee nog lang niet uit de zorgen."

Meer uit Binnenland

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.

13 minuten geleden
Actievoerders UM krijgen steun van Maastrichtenaren

MAASTRICHT ~(ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

54 minuten geleden
Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

1 uur geleden
Overleg UM-bestuur met pro-Palestijnse actievoerders

MAASTRICHT (ANP) - Het bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) voert sinds 11.30 uur overleg met een delegatie van pro-Palestijnse actievoerders. Het gaat om twee hongerstakers en enkele andere activisten, die eerder woensdag het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen aan de Grote Gracht bezetten.

1 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - Een 34-jarige man uit Gouda is aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het ontstaan van een grote brand in Berkel en Rodenrijs van afgelopen april. Dat meldt de politie woensdag.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse studenten bezetten universiteitsgebouw Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse studenten hebben woensdagochtend het faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen van de Universiteit Maastricht (UM) aan de Grote Gracht bezet. Ze hebben spandoeken opgehangen en scanderen leuzen vanaf een balkon.

3 uur geleden
Randstad: lhbti'er ervaart op werk nog altijd discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven en organisaties hebben al veel gedaan om een inclusieve werkplek op te zetten, maar nog lang niet genoeg. Dat zegt uitzendbureau Randstad in een wereldwijd onderzoek naar de lhbti-gemeenschap op het werk. Meer dan een kwart van de ondervraagden zegt dat discriminatie de afgelopen vijf jaar erger is geworden. Een derde van de mensen denkt dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit een negatieve invloed heeft gehad op hun carrière.

4 uur geleden