Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Panel wil dat kabinet inzet op terugplaatsen 'toeslagenkinderen'

Panel wil dat kabinet inzet op terugplaatsen 'toeslagenkinderen'

DEN HAAG (ANP) - Dat het kabinet de situatie wil 'verbeteren' van gezinnen waar in de toeslagenaffaire een kind uit huis is geplaatst, is niet genoeg. Dat zegt Arre Zuurmond, voorzitter van het panel van gedupeerde ouders die het kabinet adviseren. De Kamer debatteert donderdag met premier Mark Rutte en andere bewindspersonen over de honderden kinderen in het schandaal die uit huis zijn geplaatst.

Het kabinet moet erop inzetten ouder en kind waar mogelijk bij elkaar terug te brengen, vindt het panel. "Dit is gewoon niet goed genoeg", zegt Zuurmond over de huidige ambitie van Franc Weerwind (Rechtsbescherming). "Het had niet moeten gebeuren, en we moeten kijken waar we het nu kunnen herstellen."

Zuurmond oppert om over een aantal zaken opnieuw naar de rechter te gaan. "Er wordt gezegd: we kunnen het niet ongedaan maken, want de rechter heeft dit zo besloten." Maar over die zaken is nu meer informatie, benadrukt de voorzitter van het ouderpanel. Dus daar zou een rechter zich nog eens over kunnen buigen.

Problemen

Zuurmond erkent dat de financiële malaise als gevolg van de ontspoorde fraudejacht van de overheid niet de enige reden is geweest van de uithuisplaatsing. "Maar het kan wel het duwtje zijn geweest." Dat betekent dus ook dat er gezinnen zijn bij wie zonder de toeslagenaffaire geen uithuisplaatsing had plaatsgevonden, zegt hij.

Het ouderpanel hoopt verder dat in het debat donderdag aandacht wordt besteed aan de problemen waar veel ouders nog steeds tegenaan lopen, ook de ouders wier kinderen niet uit huis zijn geplaatst. "Formele partijen" zoals de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Rekenkamer werpen blokkades op voor ouders die financiële compensatie en bijvoorbeeld psychisch herstel willen, vindt het ouderpanel.

Deze instanties klampen zich vast aan strenge regels volgens Zuurmond. "Het is voor ouders net voetballen op een veld waarbij je tot de knieën in de modder staat", aldus de voorzitter van het panel.

Meer uit Binnenland

Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

6 minuten geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

29 minuten geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

38 minuten geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

53 minuten geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

3 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

6 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

13 uur geleden