Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pand The Black Archives in Amsterdam beklad

Pand The Black Archives in Amsterdam beklad

AMSTERDAM (ANP) - Het pand van The Black Archives, een organisatie voor kennisopbouw over de geschiedenis van zwarte mensen, is beklad. Dat zei Mitchell Esajas, een van de oprichters van het archief in Amsterdam donderdag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over discriminatie. Esajas gaat aangifte van de bekladding doen.

Het pand van The Black Archives wordt gesierd door verschillende gezichten van belangrijke figuren uit de zwarte geschiedenis. Meerdere van hen werden door onbekenden overgeschilderd met witte verf. Ook werden er stickers op het pand geplakt met de tekst 'roetveegpiet is genocide'.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei dat ze de bekladding van deze "gewaardeerde instelling" in de stad "onacceptabel" vindt. Volgens haar is er contact geweest met de organisatie. Ook wordt in overleg met de politie gekeken of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Rondetafelgesprek

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt op Twitter dat het voorval een bewijs is dat racisme een groot probleem is. Paternotte neemt donderdag deel aan het rondetafelgesprek, waarin deskundigen, onder wie Esajas, Kamerleden informeren over discriminatie. Aan het begin van zijn verhoor deed Esajas melding van de bekladding. Hij zei "met kippenvel" antwoord te geven op de commissievragen.

Wanneer de bekladding heeft plaatsgevonden en of het voorval direct verband houdt met de hoorzitting is niet duidelijk. Volgens Esajas doet zijn organisatie onderzoek naar de bekladding. "Wij hebben gisteren nog foto's gemaakt voor het pand, dus we denken dat het vannacht gebeurd moet zijn."

Esajas is ook onderdeel van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. "We hebben al vaker bedreigingen gehad, waaronder tijdens demonstraties tegen Zwarte Piet. Wij zien ook deze bekladding als een poging tot intimidatie. Er is een groeiende groep geradicaliseerde Nederlanders die geweld gebruikt tegen mensen die zich uitspreken tegen racisme. Nu komt het wel heel dichtbij. Het voelt onveilig."

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

2 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

6 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

7 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

8 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

9 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

10 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

10 uur geleden