Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pand The Black Archives in Amsterdam beklad

Pand The Black Archives in Amsterdam beklad

AMSTERDAM (ANP) - Het pand van The Black Archives, een organisatie voor kennisopbouw over de geschiedenis van zwarte mensen, is beklad. Dat zei Mitchell Esajas, een van de oprichters van het archief in Amsterdam donderdag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over discriminatie. Esajas gaat aangifte van de bekladding doen.

Het pand van The Black Archives wordt gesierd door verschillende gezichten van belangrijke figuren uit de zwarte geschiedenis. Meerdere van hen werden door onbekenden overgeschilderd met witte verf. Ook werden er stickers op het pand geplakt met de tekst 'roetveegpiet is genocide'.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei dat ze de bekladding van deze "gewaardeerde instelling" in de stad "onacceptabel" vindt. Volgens haar is er contact geweest met de organisatie. Ook wordt in overleg met de politie gekeken of extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Rondetafelgesprek

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt op Twitter dat het voorval een bewijs is dat racisme een groot probleem is. Paternotte neemt donderdag deel aan het rondetafelgesprek, waarin deskundigen, onder wie Esajas, Kamerleden informeren over discriminatie. Aan het begin van zijn verhoor deed Esajas melding van de bekladding. Hij zei "met kippenvel" antwoord te geven op de commissievragen.

Wanneer de bekladding heeft plaatsgevonden en of het voorval direct verband houdt met de hoorzitting is niet duidelijk. Volgens Esajas doet zijn organisatie onderzoek naar de bekladding. "Wij hebben gisteren nog foto's gemaakt voor het pand, dus we denken dat het vannacht gebeurd moet zijn."

Esajas is ook onderdeel van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. "We hebben al vaker bedreigingen gehad, waaronder tijdens demonstraties tegen Zwarte Piet. Wij zien ook deze bekladding als een poging tot intimidatie. Er is een groeiende groep geradicaliseerde Nederlanders die geweld gebruikt tegen mensen die zich uitspreken tegen racisme. Nu komt het wel heel dichtbij. Het voelt onveilig."

Meer uit Binnenland

Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

3 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

3 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

3 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

3 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

7 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

12 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

14 uur geleden