Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Panama bang voor nieuwe onthullingen over financiële praktijken

Panama bang voor nieuwe onthullingen over financiële praktijken

PANAMA (ANP/AFP) - Panama is bang voor nieuwe, in aantocht zijnde onthullingen over geheime financiële praktijken in belastingparadijzen. Die zouden de reputatie van het land, die eerder al flink werd geschaad door de affaire rond de zogeheten Panama Papers, ernstig kunnen raken.

Het collectief van onderzoeksjournalisten ICIJ liet via Twitter weten later op zondag met zijn "meest uitgebreide onthulling van financiële geheimhouding ooit" te komen. Deze Pandora Papers zouden bijna 12 miljoen gelekte documenten omvatten uit alle uithoeken van de wereld. Het onderzoek naar deze nieuwe onthullingen is gedaan door meer dan 600 journalisten in 117 landen. Mogelijk zitten er ook weer nieuwe onthullingen over Panama bij.

"De schade kan onoverkomelijk zijn", waarschuwt de Panamese regering in een brief aan het ICIJ die is vrijgegeven door lokale media. Daarin betoogt de overheid ook dat Panama de afgelopen jaren al veel financiële hervormingen heeft doorgevoerd. Daardoor zou het Centraal-Amerikaanse land tegenwoordig in het geheel niet meer lijken op het Panama van een aantal jaar geleden, al staat Panama nog steeds op de lijst van belastingparadijzen volgens de Europese Unie.

De Panama Papers, waarbij de administratie van een juridisch dienstverlener uit Panama op straat te kwam liggen, zorgden in 2016 voor wereldwijde opschudding. In de documenten kwamen de namen voor van talloze bedrijven, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich zelfs genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

3 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

6 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

7 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

8 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

9 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

10 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

11 uur geleden