Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijnse minister: tweestatenoplossing realistischer dan ooit

Palestijnse minister: tweestatenoplossing realistischer dan ooit

DEN HAAG (ANP) - Een tweestatenoplossing voor de Palestijnse gebieden en Israël is relevanter en realistischer dan ooit door de oorlog in het gebied, stelt de Palestijnse buitenlandminister Riad Malki. Volgens de minister is er "geen alternatief" en moet elke crisis worden omgezet in een kans.

De minister zei tijdens een persmoment op de Palestijnse missie in Den Haag dat landen over onderhandelingen praten. Onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie en China pleiten de laatste weken voor een tweestatenoplossing, wat inhoudt dat zowel Israël als een Palestijnse staat bestaat. Maar wat het precies betekent, moet samen met Israël worden gedefinieerd, aldus Malki.

De minister erkende tegenover de aanwezige journalisten dat deze oplossing niet makkelijk is. "Niemand zegt dat Israël morgen akkoord zal gaan om naar de onderhandelingstafel te gaan." Er is volgens de topdiplomaat jarenlang geprobeerd het conflict te beheersen, terwijl er een oplossing nodig is en daartoe wordt nu opgeroepen door verschillende landen.

Beëindigen oorlog

Volgens Malki is de eerste stap het beëindigen van de oorlog. Die is volgens hem anders dan voorgaande oorlogen omdat het om een "oorlog van wraak" zou gaan met als doel de "totale vernietiging" van de Gazastrook. Hij dringt bij internationale leiders op aan Israël onder druk te zetten om een wapenstilstand mogelijk te maken, zodat humanitaire hulp kan worden geleverd. Dat is volgens hem essentieel bij het voorkomen van een "humanitaire catastrofe". Hij hekelde het idee van gevechtspauzes.

De minister wil dat Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn daden in Gaza. Het gebied afsnijden van elektriciteit, water en brandstof is volgens de minister een oorlogsmisdaad, net zoals onder meer de verplaatsing van mensen van het noorden naar het zuiden van Gaza. Het noorden is vrijwel verlaten omdat het Israëlische leger daartoe heeft opgeroepen.

Westelijke Jordaanoever

De Westelijke Jordaanoever moet volgens de minister niet worden vergeten. Ook hier moeten Palestijnen worden beschermd, aldus Malki. Hij wees erop dat hier sinds de oorlog tussen Hamas en Israël 102 Palestijnen zijn gedood door Israëlische militairen en kolonisten, die van de situatie zouden profiteren omdat de aandacht op Gaza is gefocust.

De Palestijnse topdiplomaat arriveerde woensdag in Nederland. Hij is op bezoek geweest bij het International Strafhof (ICC) en het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag voor overleg over onderzoek naar de door Israëlische bezette Palestijnse gebieden.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

4 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

4 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

7 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

8 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

11 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

11 uur geleden