Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijnse minister biedt Kamer weinig optimisme

Palestijnse minister biedt Kamer weinig optimisme

DEN HAAG (ANP) - De Palestijnse minister Riad Malki (Buitenlandse Zaken) was donderdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer weinig optimistisch over het vredesproces en getergd over vragen over corruptie binnen de Palestijnse Autoriteit.

Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen zit al sinds 2014 vast, aldus Malki. Dat komt volgens hem omdat de Amerikanen het proces hebben "gegijzeld". Washington wil een "exclusieve rol" voor zichzelf in de onderhandelingen, aldus de minister.

De Palestijnen zien wel een rol weggelegd voor de Europese Unie, een van de grootste donoren van de Palestijnen. Een paar jaar lang zocht de EU samen met de VN, Rusland en VS in het zogeheten Kwartet naar vrede. Maar dat Kwartet is volgens Malki door de VS om zeep geholpen.

De Palestijnen zijn wel klaar met alle verklaringen waarin het optreden van Israël wordt veroordeeld. Daar is Israël "immuun" voor geworden, zei Malki. Hij vindt dat de internationale gemeenschap moet handelen. Er gebeurt niks en Israël verandert volgens hem intussen de "feiten op de grond" door de illegale nederzettingen uit te breiden.

Onderhandelingstafel

Israël moet volgens Malki gedwongen worden naar de onderhandelingstafel te gaan. Van de Amerikaanse regering van president Joe Biden verwacht hij weinig. De Palestijnse bewindsman ziet alleen maar persverklaringen uit Washington komen, maar geen actie.

De regering-Biden beloofde dat het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem weer zou worden heropend, maar dat is nog niet gebeurd. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat.

Ambassade

Bidens voorganger Donald Trump verhuisde de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat was een grote overwinning voor de Israëlische regering die Jeruzalem als haar ongedeelde hoofdstad ziet. Biden gaat binnenkort naar Israël.

De meeste partijen in de Kamer steunen net als het kabinet een tweestatenoplossing voor het conflict. Een Palestijnse staat die vreedzaam bestaat naast Israël. Erkenning van een Palestijnse staat, waar de linkse oppositie voorstander van is, ziet het kabinet niet zitten.

Op vragen van Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Agnes Mulder (CDA) over wijdverspreide corruptie binnen het Palestijnse bestuur reageerde de minister enigszins geïrriteerd. Volgens hem wordt het wat overdreven en nemen de Palestijnen de aanpak van corruptie "heel serieus".

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

2 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

4 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

4 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

5 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

6 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

6 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

6 uur geleden