Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

Volgens de jury is de compositie "zorgvuldig en respectvol", maar laat de foto ook "onvoorstelbaar verlies" zien. Salem omschrijft het beeld zelf als een "krachtig en verdrietig moment dat het grotere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook".

De Story of the Year-prijs is gewonnen door de Zuid-Afrikaanse fotografe Lee-Ann Olwage. Die prijs kreeg ze voor haar beelden rond het thema dementie in Madagascar. De Venezolaanse fotograaf Alejandro Cegarra krijgt de Long-Term Project Award voor de wijze waarop hij het Mexicaanse immigratiebeleid in beeld heeft gebracht. De Oekraïense Julia Kochetova werd bekroond met de Open Format Award voor haar portretten van de oorlog in Oekraïne.

Tentoonstelling

De vier wereldwijde winnaars zijn gekozen uit 24 regionale winnaars. Die zijn geselecteerd uit meer dan 61.000 inzendingen.

World Press Photo beloont jaarlijks fotojournalisten voor de beste persfoto's van het afgelopen jaar. Bij de wedstrijd hoort ook een tentoonstelling, die op meerdere plekken in de wereld wordt getoond. De tentoonstelling is vanaf vrijdag te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

3 minuten geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

5 minuten geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

4 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

4 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

5 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

6 uur geleden
Ruim 5000 deelnemers beginnen aan Roparun

ENSCHEDE (ANP) - Ruim 5000 mensen, verdeeld over meer dan tweehonderd teams, doen dit weekend mee aan de Roparun. Voor de 33e editie wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker waar mogelijk draaglijker te maken, zegt de organisatie.

11 uur geleden