Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijnen verbreken banden met Israëlische veiligheidsdiensten

Palestijnen verbreken banden met Israëlische veiligheidsdiensten

JENIN (ANP/RTR/AFP) - De Palestijnen hebben de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid beëindigd na een dodelijke Israëlische inval van een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. In Jenin kwamen donderdag zeker negen mensen om het leven en raakten zestien mensen gewond.

"Gezien de herhaaldelijke agressie tegen onze mensen en het ondermijnen van de getekende overeenkomsten, inclusief die over veiligheid, zijn wij van mening dat de veiligheidssamenwerking met de Israëlische bezetters niet meer mogelijk is", aldus een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Volgens de Palestijnse autoriteiten gebruikte het leger donderdag opzettelijk traangas bij een kinderafdeling van een ziekenhuis in Jenin en kwam ook een oudere vrouw om. Israël ontkent dat daar bewust met traangas is geschoten, maar erkent dat de operatie dicht bij een ziekenhuis was en dat er per ongeluk traangas door een raam naar binnen kan zijn gekomen.

Het Israëlische leger bevestigt ook dat er doden zijn gevallen bij de "antiterreuroperatie" in Jenin, dat geldt als een bolwerk van militante Palestijnen. Israël heeft het aantal invallen daar opgevoerd na een reeks aanslagen vorig jaar. Dit jaar zijn tot nu toe 29 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Vorig jaar waren er 172 slachtoffers, het hoogste aantal sinds 2006.

Oslo-akkoorden

De Palestijnse en Israëlische veiligheidsdiensten werken samen sinds de Oslo-akkoorden uit 1993. Ze delen bijvoorbeeld inlichtingen om de orde in de bezette Palestijnse gebieden te garanderen. Volgens critici dient de samenwerking vooral voor de veiligheid van Israël en houdt die juist de bezetting in stand, maar de akkoorden zorgen er ook voor dat Palestijnse patiënten Israëlische ziekenhuizen kunnen bezoeken. Abbas heeft vaak gedreigd om de banden te verbreken en in 2020 deed hij dit ook echt, maar na een paar maanden werd de verstandhouding hersteld.

De Verenigde Staten hebben verontrust gereageerd op de Palestijnse aankondiging en noemen het "niet de juiste stap". Buitenlandminister Antony Blinken reist volgende week naar de regio voor een bezoek.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

2 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

5 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

5 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

6 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

6 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

8 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

8 uur geleden