Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

Palestijnen melden meer dan 30.000 doden in Gaza sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag bekendgemaakt dat het dodental in de Gazastrook "meer dan 30.000" bedraagt ​​sinds het begin van de oorlog met Israël op 7 oktober.

"Het aantal martelaren bedraagt ​​meer dan 30.000", zei het ministerie in een verklaring. Daarin werden ook "ten minste 79 nieuwe sterfgevallen" gerapporteerd tijdens nieuwe Israëlische aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag.

In het geïsoleerde kustgebied wordt al maanden gevochten. De oorlog begon nadat Hamas op 7 oktober een aanval op Israël had uitgevoerd, met zo'n 1200 doden tot gevolg. Israël probeert nu die Palestijnse beweging uit te schakelen. De oorlog leidde tot een humanitaire crisis in de dichtbevolkte Gazastrook, waar inwoners massaal naar het zuiden zijn gevlucht.

Vertrek

Hulporganisaties en de plaatselijke autoriteiten luiden de noodklok over de situatie in Gaza. Het gezondheidsministerie in het door Hamas bestuurde gebied meldt dat kinderen in het ziekenhuis zijn overleden aan "ondervoeding, uitdroging en de gevolgen van grootschalige hongersnood".

Ondertussen zijn onderhandelingen gaande over een nieuw bestand tussen Israël en Hamas. Er zou naar verluidt worden aangestuurd op een wekenlange gevechtspauze en de uitruil van Israëlische gijzelaars voor Palestijnse gevangenen. Volgens een bron binnen Hamas is het ook mogelijk dat afspraken worden gemaakt over het vertrek van Israëlische troepen uit "steden en bewoonde gebieden".

Meer uit Buitenland

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

JABALIA (ANP/AFP/RTR) - In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas. Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

5 minuten geleden
Rusland: doden nadat Oekraïense raket woonblok in Belgorod raakt

BELGOROD (ANP/RTR) - Een deel van een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, is ingestort nadat het werd geraakt door een stuk van een Oekraïense raket, melden Russische persagentschappen. Daarbij zouden minstens zeven mensen om het leven zijn gekomen en zeventien anderen gewond zijn geraakt. Mogelijk zitten er nog mensen onder het puin.

50 minuten geleden
Meer dan 35.000 mensen omgekomen in Gaza door oorlog met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - 35.034 inwoners van Gaza zijn omgekomen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober vorig jaar uitbrak, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In die periode raakten 78.755 anderen gewond. In de afgelopen 24 uur kwamen 63 mensen om het leven in de Gazastrook.

1 uur geleden
Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

MALMÖ (ANP) - Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

2 uur geleden
Meer dan 300 doden na plotse overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/RTR/DPA) - In het noorden van Afghanistan zijn zeker 315 mensen om het leven gekomen en raakten 1600 anderen gewond door plotselinge overstromingen na hevige regenval op vrijdag. Dat meldt het ministerie van Vluchtelingen van de Talibanregering. Het ministerie en de Verenigde Naties vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen.

3 uur geleden
Meer evacuaties in Charkiv om Russisch offensief

CHARKIV (ANP/AFP) - Meer dan 4000 mensen zijn geëvacueerd uit de Oost-Oekraïense regio Charkiv, meldt de regionale gouverneur Oleh Synjehoebov. Oekraïne verklaarde eerder dat Rusland daar vrijdag een nieuw grondoffensief was begonnen.

4 uur geleden
UNRWA bevestigt vertrek 300.000 burgers uit Rafah

RAFAH (ANP) - De UNRWA schat dat afgelopen week ongeveer 300.000 burgers Rafah hebben verlaten. Daarmee bevestigt de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen het eerder gecommuniceerde cijfer van het Israëlische leger.

6 uur geleden