Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Palestijn Abbas vraagt VN om schorsing Israël op Nakba-herdenking

Palestijn Abbas vraagt VN om schorsing Israël op Nakba-herdenking

NEW YORK (ANP/AFP) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft in een toespraak voor de Verenigde Naties opgeroepen tot een schorsing voor Israël als het land niet stopt met de "agressie" tegen Palestijnen. Abbas hield een toespraak over de Nakba, de periode waarin meer dan 750.000 Palestijnen hun huis moesten verlaten omdat de staat Israël werd gesticht.

De Nakba (catastrofe) wordt ieder jaar door de Palestijnen herdacht op 15 mei, een dag na de Israëlische Onafhankelijkheidsdag. De staat Israël werd gesticht op 14 mei 1948. De Britten verlieten het gebied in die periode en door de daaropvolgende oorlog tussen de Israëliërs en de Palestijnen moesten honderdduizenden mensen vluchten.

Maandag was het de eerste keer dat de Nakba ook herdacht werd bij de Verenigde Naties. Abbas riep Israël op om zich aan het internationaal recht te houden en aan de resoluties van de VN. Abbas telt zelf liefst duizend resoluties over Israël die zijn aangenomen door de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad of de Mensenrechtenraad. "Tot op de dag van vandaag, is niet één van die resoluties uitgevoerd." Volgens Abbas gaat de catastrofe nog altijd door totdat de Palestijnen kunnen terugkeren naar hun thuisland.

Meer uit Buitenland

Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

44 minuten geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

2 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

2 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

4 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

6 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

6 uur geleden