Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pakistan naar regering met gedoogsteun na omstreden verkiezing

Pakistan naar regering met gedoogsteun na omstreden verkiezing

ISLAMABAD (ANP/RTR) - Twee grote Pakistaanse politieke partijen hebben naar eigen zeggen overeenstemming bereikt over de vorming van een regering onder leiding van naar het zich laat aanzien Shehbaz Sharif. Hij was al eens premier, van april 2022 tot augustus 2023. Sharif is een voorman van de Pakistan Moslim Liga (PML-N). Bilawal Bhutto-Zardari van de Volkspartij (PPP) heeft gezegd dat er gedoogsteun komt voor Sharifs regering waar de PPP niet aan deelneemt met bijvoorbeeld ministers.

Shehbaz Sharif heeft gezegd dat de nieuwe coalitieregering niet alleen gedoogsteun van de PPP heeft, maar ook andere coalitiepartners zal bevatten. Samen kunnen ze volgens hem rekenen op twee derde van de zetels in het Pakistaanse lagerhuis.

De parlementsverkiezingen hebben afgelopen week geen duidelijke winnaar opgeleverd. De partij die bij de vorige verkiezingen de grootste werd, mocht van het hooggerechtshof nu niet meedoen. Het is de Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI, Pakistaanse Beweging voor Gerechtigheid) van ex-premier Imran Khan. Die is kort voor de verkiezingen tot gevangenisstraf veroordeeld. Veel aanhangers van de PTI deden als onafhankelijke kandidaten mee aan de verkiezingen. Er hebben opvallend veel onafhankelijke kandidaten een zetel gewonnen, meer zetels dan bijvoorbeeld de PML-N.

Imran Khan heeft vanuit gevangenschap volgens Geo News gewaarschuwd dat "een regering vormen met gestolen stemmen" op een mislukking uitdraait. "Een dergelijke beroving minacht de burgers en leidt ook tot een economische neergang".

Meer uit Buitenland

Eerste Franse toeristen geëvacueerd uit Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/AFP) - De eerste evacuatievluchten met Franse toeristen hebben eilandengroep Nieuw-Caledonië verlaten. De vakantiegangers worden met militaire vliegtuigen naar Australië en Nieuw-Zeeland gebracht en kunnen daarna met een lijnvlucht doorreizen naar Frankrijk.

33 minuten geleden
Papoea-Nieuw-Guinea: honderden bedolven onder aardverschuiving

PORT MORESBY (ANP/RTR) - Meer dan 300 mensen en ruim 1100 huizen zijn bedolven onder een enorme aardverschuiving die een afgelegen dorp in het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea heeft verwoest. Dat maakte een Papoea-Nieuw-Guineese krant zaterdag bekend. Daarbij verwees het dagblad naar opmerkingen van een parlementslid van het land.

59 minuten geleden
Cannes maakt zich op voor uitreiking van de Gouden Palm

CANNES (ANP) - Het Festival van Cannes maakt zich op voor de slotceremonie. De jury onder leiding van Barbie-regisseur Greta Gerwig maakt zaterdagavond bekend welke van de 22 competitiefilms naar huis gaat met de prestigieuze Gouden Palm. Daarnaast worden de Grand Prix, de Juryprijs en prijzen voor beste acteur, actrice, regisseur en scenario toegekend.

4 uur geleden
Rechter: aanklacht tegen acteur Alec Baldwin blijft staan

SANTA FE (ANP/RTR) - Een rechter uit New Mexico heeft vrijdag een motie van Alec Baldwin verworpen waarin de acteur opriep de aanklacht van onvrijwillige doodslag tegen hem af te wijzen. Tijdens filmopnames in 2021 oefende Baldwin op de filmset met een revolver die afging en een cameravrouw dodelijk in de borst trof.

6 uur geleden
Families slachtoffers schietpartij Uvalde spannen rechtszaken aan

SAN ANTONIO (ANP/RTR) - Families van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de Texaanse plaats Uvalde in 2022 hebben vrijdag twee rechtszaken aangespannen tegen Meta, Activision Blizzard, moederbedrijf Microsoft en tegen wapenmaker Daniel Defense.

7 uur geleden
Zelensky claimt controle over gebieden ten noorden van Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Oekraïense strijdkrachten hebben opnieuw de controle over gebieden ten noorden van Charkiv die eerder deze maand door het Russische leger werden ingenomen. Dat liet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky weten in zijn dagelijkse toespraak.

9 uur geleden
NAVO-landen bouwen 'dronemuur' tegen Russen

VILNIUS (ANP/AFP) - Zes NAVO-lidstaten die aan Rusland grenzen gaan een zogenoemde dronemuur bouwen om zich te verdedigen tegen "provocaties van onvriendelijke landen". Het plan om onbemande vliegtuigjes te gebruiken voor bescherming is overeengekomen door zorgen over de veiligheid van de regio, ook gezien de Russische invasie in Oekraïne.

11 uur geleden