Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pakistan International Airlines stopt met vluchten naar Kabul

Pakistan International Airlines stopt met vluchten naar Kabul

ISLAMABAD (ANP/RTR) - Pakistan International Airlines (PIA) stopt vanaf donderdag met de vluchten naar de Afghaanse hoofdstad Kabul vanwege "zware bemoeienis" van de Taliban. Er zou sprake zijn geweest van onder meer last minute wijzigingen van de regels en intimiderend gedrag van de extremisten.

De Pakistaanse luchtvaartmaatschappij was het enige bedrijf dat regelmatig internationale vluchten naar Kabul uitvoerde, al gebeurde dat slechts in beperkte mate. PIA bracht dinsdag nog 46 Afghanen op de Nederlandse evacuatielijst naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De beslissing om met de vluchten te stoppen komt op het moment waarop de Taliban PIA heeft opgeroepen de hoge ticketprijzen te verlagen. Ze zouden moeten dalen naar het niveau van voor de val van de door het Westen gesteunde regering. De Taliban dreigden met het stopzetten van de vluchten.

Taliban

De Taliban grepen halverwege augustus de macht in Afghanistan, bijna twintig jaar nadat ze werden verdreven door buitenlandse troepen. Die militairen rondden in augustus hun aftocht uit het land af. In de laatste weken evacueerden ze via de lucht ongeveer 120.000 mensen. Dat waren naast eigen burgers ook bijvoorbeeld tolken die voor hen hadden gewerkt.

Het is sinds het vertrek van de buitenlandse strijdkrachten moeilijk om achterblijvers het land uit te krijgen. Er vinden nog maar zeer beperkt evacuaties plaats. Tolken en andere mensen die risico lopen onder het nieuwe regime duiken massaal onder uit angst voor hun leven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

3M protesteert tegen strengere milieueisen fabriek Zwijndrecht

BRUSSEL (ANP) - Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen een beslissing van de provincie Antwerpen om strengere milieunormen te stellen aan de fabriek van het bedrijf in Zwijndrecht, vlakbij de Nederlandse grens. De provincie besloot vorige week de hoeveelheid gevaarlijke chemicaliën die de fabriek met afvalwater mag lozen per direct drastisch te beperken.

4 uur geleden
Nieuw Duits parlement wordt geïnstalleerd

BERLIJN (ANP) - De nieuwe Bondsdag wordt dinsdag geïnstalleerd. Het is met 736 leden de grootste ooit. Van de 26 september gekozen leden nemen er 279 voor het eerst zitting in het Duitse parlement. Dat het aantal zetels in de Bondsdag steeds verandert, heeft te maken met het Duitse kiesstelsel.

4 uur geleden
Doden en gewonden door schietpartij winkelcentrum VS

BOISE (ANP) - Een gewapende man heeft maandag zeker twee mensen doodgeschoten in een winkelcentrum in Boise, in de Amerikaanse staat Idaho. Ook verwondde hij vijf anderen, onder wie een politieagent. De politie heeft de vermoedelijke schutter aangehouden.

6 uur geleden
Ruimtetelescoop Hubble hapert weer, onderzoek ligt stil

HOUSTON (ANP) - Ruimtetelescoop Hubble heeft een probleem. Het oude apparaat kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.

7 uur geleden
Noodtoestand in Egypte na vier jaar beëindigd

CAÏRO (ANP/RTR) - De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft de noodtoestand in zijn land na 4,5 jaar beëindigd. De 66-jarige militair en politicus gaf op Facebook als reden dat Egypte een "oase van rust en stabiliteit in de regio is geworden".

10 uur geleden
België buigt zich eerder over coronamaatregelen om vierde golf

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische autoriteiten buigen zich eerder dan gepland over nieuwe coronamaatregelen. Het coronavirus grijpt de laatste weken weer om zich heen. België zit in de vierde besmettingsgolf van de epidemie, zegt de regering.

14 uur geleden
Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor derde wereldoorlog

BRUSSEL/WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot "de derde wereldoorlog", mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.

18 uur geleden