Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pakistan International Airlines stopt met vluchten naar Kabul

Pakistan International Airlines stopt met vluchten naar Kabul

ISLAMABAD (ANP/RTR) - Pakistan International Airlines (PIA) stopt vanaf donderdag met de vluchten naar de Afghaanse hoofdstad Kabul vanwege "zware bemoeienis" van de Taliban. Er zou sprake zijn geweest van onder meer last minute wijzigingen van de regels en intimiderend gedrag van de extremisten.

De Pakistaanse luchtvaartmaatschappij was het enige bedrijf dat regelmatig internationale vluchten naar Kabul uitvoerde, al gebeurde dat slechts in beperkte mate. PIA bracht dinsdag nog 46 Afghanen op de Nederlandse evacuatielijst naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De beslissing om met de vluchten te stoppen komt op het moment waarop de Taliban PIA heeft opgeroepen de hoge ticketprijzen te verlagen. Ze zouden moeten dalen naar het niveau van voor de val van de door het Westen gesteunde regering. De Taliban dreigden met het stopzetten van de vluchten.

Taliban

De Taliban grepen halverwege augustus de macht in Afghanistan, bijna twintig jaar nadat ze werden verdreven door buitenlandse troepen. Die militairen rondden in augustus hun aftocht uit het land af. In de laatste weken evacueerden ze via de lucht ongeveer 120.000 mensen. Dat waren naast eigen burgers ook bijvoorbeeld tolken die voor hen hadden gewerkt.

Het is sinds het vertrek van de buitenlandse strijdkrachten moeilijk om achterblijvers het land uit te krijgen. Er vinden nog maar zeer beperkt evacuaties plaats. Tolken en andere mensen die risico lopen onder het nieuwe regime duiken massaal onder uit angst voor hun leven.

Meer uit Buitenland

Russisch leger neemt deel aan militaire oefeningen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger neemt deel aan militaire oefeningen in buurland Belarus, zo heeft Moskou donderdag bekendgemaakt. Bij de gevechtstrainingen wordt onder meer geoefend met het gebruik van vuurwapens en andere wapens.

8 minuten geleden
Eurocommissaris: Nederland moet niet klagen over migratie

AMSTERDAM (ANP) - De oplopende spanningen rond migratie zijn het gevolg van gebrekkige Europese samenwerking, zegt Eurocommissaris Asiel en Migratie Margaritis Schinas in een interview met het AD. De vicevoorzitter van de Europese Commissie vraagt ook om meer begrip bij de opvang van asielzoekers.

2 uur geleden
Eerste deel van veelbesproken docu over Harry en Meghan te zien

LONDEN (ANP) - De eerste drie afleveringen van de langverwachte en veelbesproken documentaire over de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan verschijnen donderdag op Netflix. In de serie vertellen ze onder meer uitgebreid over de motivatie voor hun stap terug binnen het Britse koningshuis. Ook vrienden en kennissen, die niet eerder in het openbaar over Harry en Meghan spraken, komen aan het woord.

3 uur geleden
Rechter: Brazilië dreigt Amazone aan drugshandelaren te verliezen

BRASILIA (ANP) - Brazilië loopt het risico de controle over zijn uitgestrekte Amazone te verliezen aan de georganiseerde misdaad en drugssmokkelaars, waarschuwt een rechter van het hooggerechtshof woensdag. Om de achteruitgang van het regenwoud te stoppen en orde in het wetteloze gebied te herstellen heeft Brazilië internationale hulp nodig, aldus de rechter.

6 uur geleden
President Peru aangehouden vanwege 'rebellie'

LIMA (ANP) - De president van Peru, Pedro Castillo, is aangehouden en door justitie beschuldigd van "rebellie." Castillo's plaatsvervangster Dina Boluarte is inmiddels beëdigd als opvolger. De kersverse interim-president riep op tot eenheid en een politiek bestand in het al decennia onrustige Zuid-Amerikaanse land.

7 uur geleden
Huis minister België weer bewaakt, eerder dreiging Nederlanders

KORTRIJK (ANP/BELGA) - De woning van de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne in Kortrijk heeft opnieuw strenge politiebewaking. Eind september was dat ook al het geval toen de politie lucht had gekregen van plannen van Nederlanders om de minister te ontvoeren.

11 uur geleden
Brussel wil sancties voor banken, mijnen, import en elite Rusland

BRUSSEL (ANP) - Nu Rusland de oorlog tegen Oekraïne blijft voortzetten moet de Europese Unie het land nog extra sancties opleggen, vindt de Europese Commissie. Zij stelt voor nog eens bijna tweehonderd personen en organisaties te straffen die deel uitmaken van de oorlogsmachine van het Kremlin. Verder zou de EU meer banken, de mijnbouw, de import van benodigdheden voor de oorlogsvoering en de Russische propaganda moeten aanpakken.

13 uur geleden