Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pakistaanse islamisten stoppen met protest tegen Frankrijk

Pakistaanse islamisten stoppen met protest tegen Frankrijk

ISLAMABAD (ANP/DPA) - Een islamitische groep heeft dinsdag de blokkade van een toegangsweg naar de hoofdstad van Pakistan beëindigd nadat de regering had beloofd de uitzetting van de Franse ambassadeur te bespreken.

In sommige delen van de moslimwereld braken anti-Franse protesten uit toen de Franse president Emmanuel Macron eind oktober het recht verdedigde om cartoons over de profeet Mohammed te publiceren, ook als die beledigend zijn.

Duizenden activisten van Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), een extreemrechtse groepering, bezetten zondag een belangrijke kruising op een hoofdweg naar de hoofdstad Islamabad, waardoor pendelverkeer naar de stad werd geblokkeerd.

Gesprekken

Een radicale geestelijke die het protest leidde, vroeg de regering om de Franse ambassadeur in Pakistan uit te zetten en een officiële boycot van Franse producten af te kondigen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Religieuze Zaken voerde maandagavond gesprekken met protestleiders en verzekerde hen dat het parlement de uitzetting van de Franse ambassadeur zou bespreken.

Boycot Franse producten

De regering beloofde ook Franse producten te boycotten, hoewel het niet duidelijk was of import zou worden verboden.

"We zijn uit elkaar gegaan nadat aan alle eisen was voldaan", zei de woordvoerder van de groep, Qari Zubair.

Macron

Macron's opmerkingen kwamen nadat een schoolleraar was onthoofd door een islamist vanwege het tonen van karikaturen van Mohammed tijdens een les over vrijheid van meningsuiting vorige maand. De karikaturen waren oorspronkelijk gepubliceerd in het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De Pakistaanse premier Imran Khan had gezegd dat "de stijgende vloed van islamofobie" in Europa en spot met de profeet Mohammed extremisme onder moslimjongeren aanwakkerden.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

32 minuten geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

34 minuten geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

34 minuten geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

12 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

13 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

14 uur geleden