Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paasvuren aangestoken in vooral noorden en oosten van het land

Paasvuren aangestoken in vooral noorden en oosten van het land

DEN HAAG (ANP) - In met name het noorden en oosten van Nederland zijn zondag traditiegetrouw veel paasvuren aangestoken. Onder andere in de Twentse plaatsen Denekamp en Lonneker, het Gelderse dorp Klarenbeek en de Drentse dorpen Eelde en Hijken gingen stapels snoeihout en takken in vlammen op. In de provincie Groningen trokken verschillende paasvuren honderden mensen, meldt RTV Noord, onder meer in Bellingwolde, Niehove en Bourtange.

In de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten organiseren de vijf buurtschappen Espelo, Beuseberg, Dijkerhoek, Holterbroek en Ligtenberg van oudsher een zogeheten paasvurencompetitie. Voorheen beoordeelde de jury hun 'boakes' - paasvuren in dialect - op grootte, maar met het oog op de stikstofuitstoot wordt tegenwoordig gekeken naar welk paasvuur het mooiste is. Dit jaar kwam het vuur van Dijkerhoek als mooiste uit de bus. Een van de organisatoren van het concurrerende paasvuur in Espelo zegt dat het ontsteken van het vuur daar goed is gegaan, hoewel de regen "jammer" was. Doordat er ook een feesttent was, bleven de mensen gelukkig wel hangen, laat hij weten.

Veel organisatoren van paasvuren twijfelden de laatste jaren of de traditie nog wel toekomst heeft, door de strengere stikstofregels. Zo hebben grote paasvuren zoals dat van Espelo moeten laten uitrekenen of ze de omgeving niet te veel belasten met stikstof. De provincie Overijssel heeft de kosten daarvan betaald omdat de provincie hecht aan de traditie, die vermoedelijk al uit de tijd van de Germanen stamt. Ook de provincie Gelderland liet eerder weten het cultureel erfgoed te koesteren, onder meer door bijtijds met de paasvuurbouwers om tafel te zijn gegaan om vergunningen te regelen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde vrijdag voor een tijdelijke slechte luchtkwaliteit door de paasvuren. Omdat de wind uit het oosten komt, kan de rook ook naar andere delen van het land overwaaien.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

3 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

4 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

6 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

6 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

7 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

8 uur geleden