Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paarden en witte bloemen bij uitvaart 14-jarige Esmee

Paarden en witte bloemen bij uitvaart 14-jarige Esmee

LEIDEN (ANP) - In een stoet van paarden en witte bloemen wordt de 14-jarige Esmee zaterdag naar haar laatste rustplaats gebracht. Het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk werd op oudejaarsdag dood aangetroffen in Leiden.

Voordat de uitvaart plaatsvindt is er een besloten ceremonie bij boerderij Elza Hoeve in Leiden. Bij de manege daar had Esmee een verzorgpaard en ze kwam er bijna dagelijks. "Vanwege de enorme belangstelling hebben we deze bijeenkomst alleen opengesteld voor genodigden", zegt Wilbert van der Post, pensionhouder en woordvoerder namens de familie van de tiener. Na de kleine plechtigheid wordt Esmee rond 12.00 uur naar begraafplaats Rhijnhof begeleid.

Voorop in de stoet lopen twee politiepaarden. "Het was Esmees grootste wens om later bij de bereden politie te werken. Het is heel mooi dat de politie hier aan meewerkt", aldus Van der Post. Daarna volgen een koets met de kist, zo'n vijftien tot twintig paarden met ruiters, auto's en een pick-uptruck waar mensen langs de route bloemen in kunnen leggen. "De familie ziet het liefst witte bloemen, dat was echt haar kleur." Om de paarden niet te laten schrikken, vraagt de familie geen vuurwerk of fakkels af te steken langs de route.

De woordvoerder benadrukt dat de familie enorm dankbaar is voor iedereen die meeleeft en zich belangeloos opstelt om de uitvaart zo mooi mogelijk te maken. "De vele reacties en initiatieven zijn hartverwarmend." Vanaf 13.45 uur is de uitvaart te zien via de lokale nieuwszender unity.nu.

Esmee werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De volgende ochtend werd ze door een groepje sporters gevonden in een speelparkje aan de Melchior Treublaan in Leiden. Diezelfde dag nog werd een 32-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en ontucht. Volgens het Openbaar Ministerie is de man een bekende van het slachtoffer.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

42 minuten geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

56 minuten geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

1 uur geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

2 uur geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

2 uur geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

2 uur geleden