Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Paar horecazaken gaan open ondanks waarschuwing gemeente Utrecht

Paar horecazaken gaan open ondanks waarschuwing gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een aantal horecazaken in Utrecht gaat toch open, ondanks waarschuwingen van de gemeente dat er gehandhaafd wordt bij het overtreden van coronamaatregelen. "Het is genoeg geweest", zegt Kim Tielemans, mede-eigenaar van Grand Café Lebowski, vlak bij de Dom in Utrecht. Ook restaurants Sanju Ramen en Gys op de Voorstraat zijn geopend. De horecaondernemers riskeren 4000 euro boete.

Café Lebowski is alleen open voor andere horecaondernemers of mensen uit de cultuursector. "We willen niet bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus, maar we zijn wel open voor hen die gesloten zijn", aldus Tielemans. Het café is maar een paar uur open om een statement te maken en houdt zich verder aan de maatregelen. Binnen zitten er iets na 12.00 uur al zo'n dertig bezoekers aan de bar of aan hoge tafels.

Restaurants Sanju Ramen en Gys zijn geopend voor iedereen in Utrecht die wat wil eten of drinken. Bij Gys zitten om 12.00 uur al vijftien mensen aan een tafeltje. Eigenaar Gijs Werschkull zegt dat hij vooral wil laten zien dat het mogelijk is om veilig - op 1,5 meter, met mondkapjes en QR-codes - open te gaan. Het is nodig, zegt hij. "Ik sta financieel aan de rand van de afgrond."

Onhoudbaar

"We verstoren de orde niet en willen niet teveel drukte. Wij willen ook geen Waku Waku-praktijken", vertelt Werschkull. Restaurant Waku Waku raakte eind september in opspraak doordat het geen QR-codes wilde controleren, ondanks de invoering van de nieuwe maatregel door het kabinet. Burgemeester Sharon Dijksma sloot het restaurant, honderden demonstranten stonden vervolgens voor de deur.

Eigenaren Mohammad Kashani en Jeroen de Gilde van Sanju Ramen zijn opengegaan om aan te geven dat de lockdown onhoudbaar is geworden. "Je kunt niet blijven draaien door veertien maanden in twee jaar dicht te zijn", vertelt De Gilde. "We hebben ons altijd aan de maatregelen gehouden, maar landen om ons heen laten zien dat de horeca open kan." Kashani vult aan: "Het is lastig om nog rond te komen, de reserves zijn op."

Bij Gys verwacht de eigenaar nog controle. Hij heeft burgemeester Dijksma uitgenodigd. "Zij zei begrip te hebben, maar zei ook dat ze wel ging handhaven." Kashani en De Gilde verwachten bij Sanju ook nog controle. Net als Gys houden ze zich verder aan de maatregelen. De twee restaurants blijven zaterdag in elk geval open tot 17.00 uur. Café Lebowski is naar eigen zeggen al door boa's gecontroleerd. "Zij hadden begrip voor de situatie en grepen verder niet in", zegt Tielemans.

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

2 dagen geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

3 dagen geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

3 dagen geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

3 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

3 dagen geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

4 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

5 dagen geleden