
Paar honderd betogers komen aan bij paleis na bordesscène
DEN HAAG (ANP) - Vlak na de bordesscène met het nieuwe kabinet en de koning kwam een grote groep demonstranten aan bij paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Een paar honderd betogers arriveerden rond 11.00 uur, maar troffen de bewindslieden niet meer aan want die kwamen tien minuten eerder naar buiten dan gepland.
Ze maakten veel lawaai en riepen onder meer 'geef haat geen macht', 'artikel 1 voor iedereen', 'PVV, weg ermee' en 'Schoof, Schoof, onder het tapijt. Leve, leve solidariteit'. Ook zongen ze 'het is een schande'. Op een protestbord stond: 'schaffen we democratisch de democratie af?'
De betogers verzamelden eerder op de Laan van Reagan en Gorbatsjov met een protest "tegen racistische ministers". Een van de initiatiefnemers is voormalig Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Ze beweerde er al rekening mee te hebben gehouden dat ze te laat zouden komen voor de bordesscène. "Het is supermoeilijk om de exacte tijden te weten. We gaan het gewoon symbolisch doen. Wat daar net is geweest, daar zijn we op tegen."
Boegeroep
Mede-initiatiefneemster Ingelise de Jongste sprak de betogers toe en zei te vermoeden dat de politie de groep met opzet heeft vertraagd zodat ze pas na de bordesscène zouden aankomen. "Omdat zij hier niet wilden zijn als wij er waren." Daarop klonk veel boegeroep.
Gündoğan zei dat de betogers "vóór de rechtsstaat" demonstreren. "Wat wij nu hebben beëdigd is een kabinet bestaande uit bewindspersonen die een geschiedenis hebben die antirechtstatelijk is, die antigrondwettelijk is. Die mensen en beroepen uitsluit." Volgens haar hebben "heel veel Nederlanders" te vrezen voor dit kabinet.
De politie begeleidde de actievoerders naar een speciaal vak, in de buurt van waar eerder al zo'n twintig betogers stonden van Amnesty International. In eerste instantie wilden de demonstranten na het paleis naar het gebouw van de Tweede Kamer, maar volgens De Jongste mocht dat niet van de politie omdat hierover geen afspraken zouden zijn gemaakt. Ze zei dat er sprake kan zijn van miscommunicatie, maar toonde hierbij wel haar twijfels. Rond 11.45 uur waren de meeste betogers weer vertrokken.
Meer uit Binnenland
DE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
10 minuten geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
1 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Een 53-jarige man uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het jarenlang misbruiken van zijn zoon. Het misbruik vond volgens het slachtoffer tussen de vierhonderd en vijfhonderd keer plaats. De 52-jarige moeder van de jongen kreeg drie jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het burgerinitiatief Amsterdam heeft een Keuze spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad volgens het initiatief de groei van het massatoerisme onvoldoende aanpakt. Amsterdam had van de groep tot dinsdag de tijd gekregen om zich te houden aan de eigen verordening uit 2021.
2 uur geleden