
Oxfam zeer kritisch over 'buitensporige' uitstoot superrijken
DEN HAAG (ANP) - Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is zeer kritisch over de "buitensporige" uitstoot van de rijkste 1 procent van de wereldbevolking. Volgens een studie in opdracht van Oxfam neemt die rijkste 1 procent in 2030 naar verwachting 16 procent van de totale wereldwijde uitstoot van CO2 voor zijn rekening, bijvoorbeeld door privéjets, megajachten en overdadig consumptiegedrag van superrijken.
Uit de studie die wordt gepresenteerd op de klimaattop COP26 in Glasgow blijkt dat de CO2-voetafdruk van de rijkste 1 procent, minder mensen dan de bevolking van Duitsland, in 2030 naar schatting dertig keer te groot is om de doelstelling van het Parijse klimaatakkoord voor een beperking van de opwarming van de aarde met maximaal 1,5 graad te halen. De uitstoot van de armste helft van de wereldbevolking ligt juist ruim onder het niveau voor die doelstelling.
"De buitensporige uitstoot van de rijkste burgers op aarde brengt het doel van het Parijse klimaatakkoord serieus in gevaar, en deze uitstoot moet drastisch naar beneden", aldus Hilde Stroot, klimaatexpert van Oxfam, in een toelichting. Zij zegt dat er anders catastrofale gevolgen door klimaatverandering komen voor de meest kwetsbare mensen in armere landen die nu al te maken hebben met dodelijke stormen, extreme droogte, honger en armoede.
Volgens de studie zou een persoon in de rijkste 1 procent van de wereldbevolking zijn uitstoot met ongeveer 97 procent moeten verminderen vergeleken met nu om het gewenste niveau van 1,5 graad te halen. Daar moeten wereldleiders dan ook veel meer aan doen, zegt Oxfam. Voor de armste helft van de wereldbevolking geldt dat zelfs als hun uitstoot groter wordt het doel van 1,5 graad nog steeds haalbaar blijft.
Topman António Guterres van de Verenigde Naties schrijft in het rapport dat in de afgelopen 25 jaar de rijkste 10 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot. Hij zegt dat ongelijkheid en onrechtvaardigheid op deze schaal "een kankergezwel" is. "Als we nu niets doen kan deze eeuw onze laatste zijn", aldus Guterres.
Meer uit Financieel
HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.
18 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.
23 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is dit weekend langer gestremd voor de scheepvaart doordat geplande werkzaamheden uitlopen. Bij het plaatsen van het eerste tunneldeel voor de nieuwe Maasdeltatunnel is namelijk iets niet goed gegaan. De vaarroute had zaterdag rond 10.00 uur weer vrij moeten zijn, maar Rijkswaterstaat meldt zaterdagmiddag dat schepen geen doorgang krijgen tot in ieder geval zondagochtend 07.00 uur.
1 dag geledenBUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.
1 dag geleden